Иран унищожи 100 хиляди сателитни чинии и приемници като част от мащабна кампания срещу незаконните устройства, които според властите подронвали морала, съобщава „Франс прес”, позовавайки се на Basij News.

Специалното мероприятие по унищожаването на техниката се проведе в Техеран в присъствието на генерал Мохамед Реза Нагди – ръководителят на иранската милиция „Басидж”. Той предупреди, че сателитната телевизия оказва огромно влияние върху консервативната страна.

Истината е, че повечето сателитни канали (...) водят по лош път морала и културата на страната, каза той, допълвайки, че тези канали само водят до увеличаване на разводите, пристрастеността и несигурността в обществото.

По думите му 1 милион иранци доброволно са предали сателитите си на властите.

Според иранския закон подобна техника е забранена и тези, които я разпространяват или използват могат да бъдат глобени с 2 800 долара.

Иранската полиция често конфискува сателитни чинии от покривите на жилищни сгради.

Културният министър Али Джанати поиска промяна на закона.

Много е необходимо да се промени този закон. Това означава, че 70% от иранците нарушават закона, тъй като притежават собствени чинии, изтъкна той.

Нагди разкритикува думите на културния министър, заявявайки, че тези, които отговарят за въпросите в областта на културата „трябва да бъдат честни с хората, а не да следват, което им е угодно”.  

Повечето от тези сателитни канали не само отслабват основите на семейството, но също пречат на образованието на децата и децата, които са под влиянието на сателитна телевизия, имат непристойно поведение, смята той.

Има десетки чуждестранни сателитни канала на фарси, които предимно излъчват новини, филми и други предавания.

Според иранския президент Хасан Рохани забраната е ненужна и контрапродуктивна.