Иран ще ратифицира Парижко споразумение за изменението на климата само ако санкциите срещу него бъдат премахнати, каза висш лидер пред БиБиСи.

Али Саладжех коментира, че санкциите възпрепятстват Иран в области като възобновяемата енергия.

Иран е осмият най-голям източник на CO2 в света, но е една от малкото страни, които не са ратифицирали Парижкия пакт. Емисиите нараснаха през последните години, тъй като чуждестранните инвестиции във възобновяема енергия се сринаха. Правителството също така насилствено потуши протестите за недостиг на вода.

Докато президентът на страната Ебрахим Раиси избра да не идва на срещата на върха на ООН за изменението на климата в Глазгоу, иранският екип е тук, за да пледира за освобождаване от икономическата блокада.

"Иран е засегнат от изменението на климата като всяко друго място по света", каза Саладжех. "Това намали годишните ни валежи, а също и притока на вода в нашите реки е намалял с 40%, това се отрази на нашето селско стопанство и засегна нашата промишлена и питейна вода".

Въпреки това Иран е критикуван, че е нанесъл щети на собственото си водоснабдяване чрез пробиване на над милион кладенеца и изграждане на около 700 язовира.

По въпроса за Парижкото споразумение за климата Саладжех каза, че пактът трябва да бъде "двупосочна улица". "Когато имате в сила потискащи санкции, това не позволява никакъв внос, дори лекарства, което е основно човешко право", каза той.

"Ако санкциите бъдат премахнати, тогава имаме ангажимент към международната общност, точно по това време те могат да ни прехвърлят съвременни технологии и финанси, особено в областта на възобновяемата енергия, за да можем да модернизираме нашата влошена инфраструктура", каза той. 

Но може ли да се има доверие на Иран относно изменението на климата? Първоначално страната заяви, че дори и санкциите да не бъдат премахнати, те обещават, че CO2 ще бъде намален.

Реалността е малко по-различна, въглеродното замърсяване всъщност се е увеличило и страната е оценена като "критично недостатъчна" по отношение на изменението на климата от Climate Action Tracker.

Страната не е представяла план за намаляване на въглеродните емисии от 2015 г. Експерти казват, че емисиите им вероятно ще се увеличат с 50% до 2030 г.

"Това, което се случи, беше, че казахме, че ще намалим с 12%, ако санкциите бъдат премахнати. Санкциите не бяха премахнати", каза Саладжех.

Като страна, която е силно зависима от износа на петрол и газ, как ще се справи Иран в свят, който вероятно ще види свиващо се търсене на изкопаеми горива? "Нефтът и газът ще преключат един ден, но ако ги използваме по начин, който свежда емисиите до минимум, тогава можем да ги използваме, както и възобновяемите източници", каза Саладжех.

Докато останалата част от света е ангажирана в дискусиите за намаляване на въглеродните емисии и набиране на финансиране за развиващия се свят, има малко място за дебати с Иран.

Представителите на страната са в Глазгоу, за да кажат за санкциите. Точно сега те казват, че не могат да се присъединят към глобалната борба срещу изменението на климата. Но те искат това да се промени.

"Дойдохме тук, за да кажем, че Иран е нация, ангажирана с целия свят. Всички сме част от това глобално общество и можем да си помагаме", каза ръководителят на иранската делегация.

"Когато има икономически тероризъм, който ни е блокирал, сега казваме да премахнете това и да можем да се ангажираме със света и след това бъдете сигурни, че ще бъдем тук".

Джо Байдън удължи санкциите срещу Иран

Джо Байдън удължи санкциите срещу Иран

Те са в сила от 1979 г., когато бяха въведени от Джими Картър