Президентът на САЩ Джо Байдън реши да удължи с още една година т. нар. извънредно положение срещу Иран, което предвижда едностранни санкции срещу Техеран. Това става ясно от изявлението на американския държавен глава, разпространено от Белия дом.

Байдън подчерта, че "отношенията на САЩ с Иран все още не са нормализирани" и "процесът на изпълнение на двустранните споразумения от 19 януари 1981 г. продължава".

Става дума за така наречените алжирски споразумения между САЩ и Иран, довели до освобождаването на американски дипломати, прекарали повече от година в Техеран като заложници след революцията от 1979 г. Тези документи по-специално уреждат принципа на ненамеса на страните във вътрешните работи.

САЩ предупреждават с "други варианти" за Иран, ако дипломацията се провали

САЩ предупреждават с "други варианти" за Иран, ако дипломацията се провали

Израел пък си запази правото да се използва сила срещу Техеран

"По тази причина националното извънредно положение, обявено на 14 ноември 1979 г., както и наложените тогава мерки за противодействие на това извънредно положение трябва да продължат да бъдат в сила след 14 ноември 2021 г.", се казва в документа. "Удължавам националното извънредно положение срещу Иран с една година", добави Джо Байдън.

На 14 ноември 1979 г. 39-ият президент на САЩ Джими Картър подписа заповед 12170 в отговор на вземането на американци за заложници в Техеран.

С документа министерството на финансите получи нареждане да замрази всички официални ирански активи в Съединените щати, включително сметки в американски банки и техните задгранични дъщерни дружества и клонове.

Всъщност това означаваше въвеждането на първите наказателни икономически мерки срещу Иран.

На 7 април 1980 г. Джими Картър прекъсна дипломатическите отношения с Техеран и забранява износа на всички стоки от САЩ за Иран, включително храни и лекарства. Тогава беше наложено ембарго върху вноса на всякакви стоки от Иран в САЩ и забрана за американски пътувания до Иран.