Началникът на Генералния щаб на иранската армия ген. Мохамад Хасан Фирузабади държи Турция, Саудитска Арабия и Катар отговорни за кръвопролитията в Сирия.

Информацията е публикувана на страницата на Революционната гвардия, цитирана от Naharnet.

"Да се подпомагат военните планове на Великия Сатана (САЩ) не е добър принцип, който трябва да се следва от съседните страни. Ако продължават на тази основа, те трябва да знаят, че Турция и други страни ще трябва да поемат отговорност", заплаши Фирузабади.

Докато иранските военни използват остри думи срещу Турция, външното министерство на Ислямската република се подготвя да домакинства конференция за намиране на решение за прекратяване на кръвопролитията и конфликта в Сирия.

Заместник-външният министър на Иран Хюсеин Амир Абдулахиан обяви, че единствените страни, които имат реалистично мнение за ситуацията в Сирия ще бъдат поканени на конференцията, без да разяснява кои са тези страни.

Международни наблюдатели обявиха, че конференция без участието на страни като Турция, Саудитска Арабия и Катар няма да постигне солидни резултати.

Миналият месец Иран предложи да бъде домакин на среща между режима на Асад и Свободна Сирийска армия, но опозицията отказа.

Междувременно външният министър на Иран Али Акбар Салехи ще посети Турция по-късно днес, където ще участва в разговори за ситуацията в Сирия и отвличането на 48 иранци в Сирия, съобщава „Франс прес"

Иранският външен министър иска да посети Турция „по свое желание". Срещата е била уговорена по дипломатически канали в понеделник вечерта, съобщи източник, пожелал анонимност.

Информаторът допълва, че Салехи ще разговаря с турския си колега Ахмет Давутоглу.

В събота в Сирия бяха отвлечени ирански поклонници от „въоръжени терористични групи" по пътя към летището в Дамаск, според иранското посолството в Сирия и държавната агенция САНА.