Ирански хакери са атакували над 2700 пъти високопоставени лица в САЩ в рамките на няколко седмици, като целта на атаките е да се повлияе на президентските избори през 2020 г. Това се казва в изявление на компанията Microsoft, публикувано в петък, 4 октомври.

Компанията е установила, че хакерската група Phosphorous се е опитвала да получи достъп до 241 акаунта на представители на американското правителство, журналисти, членове на щаба на един от вероятните кандидати за президентския пост. От Microsoft не съобщават за кой от потенциалните кандидати за Белия дом става дума.

В четири случая атаките са били успешни. Според компанията, хакерската операция не била технически сложна, но извършителите са с висока мотивация и са готови да влагат време и средства.

Свързаните с Русия хакери Fancy Bear готвели голям удар срещу Сената на САЩ

Свързаните с Русия хакери Fancy Bear готвели голям удар срещу Сената на САЩ

"Подготвя най-малкото да окаже отново влияние върху общественото мнение"

Според специалистите на Microsoft, групата Phosphorous е базирана в Иран и е свързана с властите на страната.

През лятото в Конгреса на САЩ беше огласена информация за безпрецедентна на активности руските хакери на изборите през 2016 г. По данни на сенатската комисия по разузнаването, руските хакери са се опитвали да разбият компютри на избирателната система по цялата страна.

Спецпрокурорът Робърт Мълър предупреди, че Русия и други страни планират аналогична кампания за намеса в изборите през 2020 г.

Подозират хакерите от Fancy Bear за кибератаките срещу ЦИК и МВР

Подозират хакерите от Fancy Bear за кибератаките срещу ЦИК и МВР

Групата е свързана с военното разузнаване на Русия