Премиерът на Ирландия предупреди Великобритания, че Брекзит е далеч от приключване и че Европейският съюз ще има предимство на предстоящите преговори за бъдещите отношения, информира АП.

Великобритания ще напусне ЕС в петък. Обединеното кралство е първата държава в историята на Общността, която ще прекрати членството си. От събота страната ще влезе в 11-месечен преходен период, през който Обединеното кралство ще продължи да следва правилата на ЕС, докато двете страни преговарят за нови споразумения в сферата на търговията, сигурността и отбраната.

Джонсън подписа споразумението за Брекзит

Джонсън подписа споразумението за Брекзит

По-рано и лидерите в Брюксел направиха това

Лео Варадкар подчерта, че "Европейският съюз е съюз от 27 страни членки. Великобритания е само една държава".

"И ние имаме население и пазар от 450 милиона души. Великобритания е около 60 милиона", каза той пред Би Би Си. "Ако има два отбора един срещу друг на футбол, кой мислите, че има по-силен отбор", попита Варадкар.

Довиждане Британия - Фон дер Лайен и Мишел подписаха споразумението за Брекзит

Довиждане Британия - Фон дер Лайен и Мишел подписаха споразумението за Брекзит

Това позволява ратифицирането на споразумението в Европейския парламент

"Винаги съм казвал, че ние сме само на половината на Брекзит, все още не е приключено", добави Варадкар преди среща с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние в Дъблин.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е категоричен, че няма да се съгласи на повторно удължаване на преходния период след края на 2020 г., ако не бъде сключено споразумение.

Окончателно: Брекзит вече е закон след одобрението на кралицата

Окончателно: Брекзит вече е закон след одобрението на кралицата

Великобритания напуска ЕС 3 г. и половина след референдума за Брекзит

Варадкар коментира, че ще бъде трудно да се сключи всеобхватно споразумение навреме, особено като се има предвид, че трябва да бъде одобрено от всички парламенти на страните членки.