Премиерът на Ирландия Лео Варадкар обяви, че свиква парламентарни избори на 8 февруари, информира "Ройтерс".

Социологическите проучвания показват оспорвана битка между партията на премиера "Фина гейл" и "Фиана фойл". "Ройтерс" отбелязва, че най-вероятно едната от двете партии с подобни политики в икономиката и за Брекзит ще ръководи друго правителство на малцинството.

След последните избори през 2016 г. Варадкар постави Брекзит в центъра на управлението си. Той също признава, че трябва да бъде направено повече за хората, за да усетят в джобовете си силното представяне на икономиката.

Брекзит все още не е приключил. Наполовина сме, каза той по време на реч пред правителствените сгради.

Следващата стъпка, по думите му, е да се договори споразумение за свободна търговия, което ще защити пазара на труда, бизнеса и провинциите. Варадкар каза също, че трябва да се направи повече в здравеопазването, жилищната политика, борбата с климата и данъчна реформа.

Лидерът на "Фиана фойл" Майкъл Мартин коментира, че е време страната да има ново правителство, което ще се съсредоточи върху подобряване на здравеопазването и намаляване на разходите за живот.

"Фина гейл" ръководи правителство на малцинството от 2016 г., след като сключи споразумение за сътрудничество с "Фиана фойл".

Двете партии отказват да управляват с третата най-голяма партия в Ирландия "Шин фейн", в миналото политическо крило на Ирландската републиканска армия (ИРА), което означава, че по-малките партии като набиращите скорост Зелени могат да решат съдбата на следващото правителство.