Ирландия изгуби поста на еврокомисаря по търговията, плащайки цената за грешките, които направи Фил Хоган, който подаде оставка след нарушаване на препоръките срещу коронавируса, информира АФП.

Сега постът на търговски еврокомисар отива при ветерана Валдис Домбровскис, бивш премиер на Латвия, който заема едни от най-важните постове в Европейската комисия.

Еврокомисарят по търговията Фил Хоган се оттегля

Еврокомисарят по търговията Фил Хоган се оттегля

Заради погазване на противоепидемичните мерки...

Ирландия обаче се справи по-добре от очакваното при рокадата. От ЕС обявиха, че Ирландия получава финансовите услуги. Евродепутатът Мерид Макгинес ще заеме новата позиция.

На поста Макгинес става ключов регулатор на банковия сектор в Европа и ще помогне за решаване на ролята на Лондонското сити в бъдещите отношения с Великобритания.

Хоган, един от най-висшите еврокомисари и влиятелна сила на преговорите за Брекзит, се оттегли миналия месец заради нарушаване на препоръките срещу вируса. По информация на онлайн изданието на "Шпигел" по време на гостуването си при роднини в Ирландия еврокомисарят е участвал в обяд на обществото на любителите на голфа, на който са присъствали над 80 гости. Скандалът е известен като Голфгейт. Хоган обаче твърди, че не е нарушил правилата.

Възникналото обществено недоволство в Ирландия убеди председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да поиска Хоган да се оттегли, принуждавайки правителството на Ирландия да посочи нови кандидати.

Домбровскис бе в състава на Европейската комисия при Жан-Клод Юнкер от 2014 г., а сега е заместник-председател на Комисията.

Ролята на търговския еврокомисар е една от най-тежките в Комисията, особено през последните години заради протекционизма на президента на САЩ Доналд Тръмп и напрежението с Китай.

Рокадата в Комисията все още трябва да бъде одобрена от Европейския парламент.