В социалната мрежа "Фейсбук" се разпространява харта на "жълтите жилетки" във Франция за "прекратяване на тази криза". Въпреки че е далеч от "официална", тъй като движението няма национална структура, централна организация и дори избрани представители, тя разкрива широкия спектър от искания на протестиращите, пише "Гардиън".

Икономически промени:

пълен преглед на данъците и таксите; данъците върху доходите да не надвишават 25%; 40% увеличение на минималната заплата, пенсиите и социалните помощи; "масово наемане" в държавния сектор за възстановяване на услугите в болниците, училищата и т.н.; 5 милиона нови жилища и банките да са "по-малки".

70 души задържани при протестите на „жълтите жилетки” в Белгия

70 души задържани при протестите на „жълтите жилетки” в Белгия

Протестиращи са блокирали магистрала

Политически промени:

конституцията на Франция да бъде пренаписана "от народа и в интерес на народа"; лобирането да бъде забранено; Фрекзит: Франция трябва да напусне ЕС; възстановяване на 80 милиарда евро, изгубвани при укриване на данъци всяка година; спиране на всички приватизационни сделки; премахване на "безполезните" камери за отчитане на скоростта по пътищата; пълна реформа на образователната система, премахване на всички "идеологии"; четворно по-голям бюджет на правосъдната система, която трябва да бъде опростена, свободна и достъпна за всички; разбиване на медийните монополи и скъсване на връзката между медиите и политическата класа; медиите да са открити за народа.

Промени в здравеопазване/околна среда:

Забрана на пластмасовите бутилки; ограничаване властта на фармацевтичните компании; забрана на храните с ГМО, на карциногенни пестициди и монокултури; реиндустриализация на Франция за намаляване на вноса и следователно на замърсяването.

Полицията в Париж използва сълзотворен газ срещу „жълтите жилетки”

Полицията в Париж използва сълзотворен газ срещу „жълтите жилетки”

Около 500 души са задържани

Геополитика:

Изваждане на Франция от НАТО и чужди войни; прекратяване плячкосването във френскоговоряща Африка; предотвратяване на мигрантски потоци, които не могат да бъдат приети или интегрирани, като се вземе под внимание "цивилизационната криза; добросъвестно спазване на международното право и ангажименти.

Близо 300 задържани преди протеста на „жълтите жилетки” в Париж

Близо 300 задържани преди протеста на „жълтите жилетки” в Париж

Към 08,40 часа тази сутрин полицията вече е задържала 278 души