"Руската мечка трябва да удари пилето без глава. И то твърдо". Базираният във Флорида прокремълски писател Андрей "Сокола" Раевски приветства конфронтация между Русия и ЕС. Той обяснява: Писна ни от вас и нямаме нужда от вас. "Ние", от гледна точка на г-н "Сокола", сме "Русия", вероятно не и жителите на Флорида, пише EUvsDiSiNFO.

"Сокола" се взира в стените на Кремъл, опитвайки се да види просветление. И от своята гледна точка във Флорида, той вижда посланието: На руската мечка и писна! (тази фраза трябва да се изговаря на фона на драматична музика). "Сокола" подрежда цял каталог на това, което той смята за съобщения от Русия до Европа:

Русия премина към директен изказ към ЕС и удря шамари по лицето на ЕС: Емисарят на ЕС Жозеп Борел бе публично унижен и трима дипломати от държавите-членки на ЕС бяха изгонени. Тонът на руските медии също се промени, журналистите и експертите изразяват пълното си отвращение към ЕС и призовават за по-малко думи и повече действия;

Русия обезсмисли опита на Запада да създаде хаос в Русия чрез демонстрации в подкрепа на Навални;

Руските аерокосмически сили (2 Су-24М, 2 Су-27 и 2 Су-30СМ) са извършили фиктивни ракетни удари срещу кораби на ВМС на САЩ веднага след влизането им в южните води на Черно море;

Министърът на отбраната Шойгу току-що обяви значително увеличение на производството на високоточни и хиперзвукови оръжия;

Експерти на руските ВВС публикуват планове за неутрализиране на силите на НАТО във всеобхватна война с бомбардировки.

Приветстване на конфликт

Всички тези събития са през първите две седмици на февруари. "Сокола", на безопасно разстояние от Флорида, на практика подскача от радост с перспективата за потенциален конфликт между Русия и Европа:

Изглежда, че Русия и ЕС са в пряк курс към сблъсък. Честно казано, приветствам го, въпреки очевидните опасности.

"Сокола" е страстен застъпник на Кремъл и изгражда тезата си върху написаното в прокремълските медии. Държавната информационна агенция "РИА Новости" публикува десетки статии на ден, посветени на темата за НАТО - няколко примера: НАТО се подготвя за отминали войни; Столтенберг декларира засилване на НАТО по източно направление; "Това унищожава всичко: Как Пентагонът ще се опита да сдържа Русия".

Други прокремълски руски медии лоялно пригласят: НАТО изпада в паника: "Руснаците са непредсказуеми"; Руският парламент поставя под съмнение психичното здраве на "безсрамния" генерален секретар на НАТО; Русия надхитри НАТО: САЩ и техните партньори, попаднаха в капан. 

Руските власти, както отбелязва "Сокола", прибягват до заплашителен език. Руският министър на външните работи цитира римският пълководец Публий Флавий Вегеций Ренат: "Ако искате мир, гответе се за война". Говорителят на руското МВнР Мария Захарова нарича искането на Европейския съд по правата на човека за освобождаване на Алексей Навални" атака срещу международното право и опит за натиск върху Русия".

Гореспоменатите планове от "Сокола" за неутрализиране на НАТО първоначално са публикувани през декември 2020 г. в доклад на военно списание, но плановете не станаха национални новини, докато "РИА Новости" по някаква причина не избра да представи това като "новини" на 8 февруари. Докладът бе копиран от няколко руски субекта същия ден и от "Сокола" на английски на следващия ден. Там се обяснява, че Русия вече има капацитет за първи удар срещу НАТО:

"Русия има средства да нанесе всеобхватно поражение на страните от НАТО, използвайки всички видове оръжия в рамките на възпиране да й се нанесе неприемливо поражение с всички видове оръжия в рамките на превантивни действия при условията на опасност от локална война, заплашваща Руската федерация".

Кучетата си лаят

Сергей Лавров спомена няколко пъти, че Русия е готова да прекъсне отношения с Европейския съюз. Според Лавров ЕС е ненадежден партньор и ЕС е унищожил рамката за сътрудничество с Русия ...

Всичко това свежда ли се до известната руска поговорка: "Кучетата си лаят, керванът си върви"? Русия е основен търговски партньор с ЕС - четвъртият по големина след САЩ, Китай и Швейцария: повече от 4% от всичко, което ЕС изнася, отива за Русия. Износът на Русия за ЕС е още по-впечатляващ. Според руската мисия в ЕС, 44% от износа на Русия отива за Европейския съюз. Статистиката е малко остаряла и обемът е намалял, но ЕС остава най-добрият пазар за Русия. Русия е сериозно зависима от търговията си с ЕС.

ЕС ще продължи да развива търговията и контактите между хората между Русия и Европа. През 2019 г., преди пандемията, на руснаци са издадени над четири милиона шенгенски туристически визи. Седем от десетте най-популярни чуждестранни дестинации за руските туристи са страни от ЕС.

ЕС ще остане ангажиран с диалога с Русия. Русия е по-голяма от Кремъл, а ЕС изгражда дългосрочни отношения с руския народ. Кремъл продължава да нарушава ангажиментите на Русия към Устава на ООН, към нейните задължения съгласно международното право и собствената конституция.

Тази година се навършват 60 години от руската песен "Искат ли руснаците война?". Текстът е написан от поета Евгений Евтушенко (1933-2017) и според автора, първоначално е забранен от съветските власти като "пацифистки и деморализиращ". В крайна сметка цензурата разрешава текста и песента се превръща в хит, преведен на няколко езика.

Кремъл изглежда решен да милитаризира публичната сфера. Децата са изпращани на обучение за военни оръжия; ветераните от войните се експлоатират в политически процеси, а прокремълските медии се конкурират, кой най-силно удря барабаните, разпространявайки фантазии за западна агресия.

Руснаците не искат война, това е факт, но действията на Кремъл са по-малко предвидими.

Демагогията в руската дипломация

Демагогията в руската дипломация

ЕС държи отворени врати за руски студенти, туристи, инвеститори и журналисти, подкрепя гражданското общество и ще наблюдава нарушенията на Кремъл на правата на руския народ и срещу съседите на Русия