Бойци от „Ислямска държава” са отвлекли най-малко 400 цивилни, когато атакували контролирани от правителството райони в източния сирийски град Деир ал-Зор в събота. Това съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на информация от група за мониторинг.

Сирийския център за човешките права днес обяви, че сред похитените са семейства на проправителствени бойци.

„Има истински страх за техния живот, има страхове, че групата може да ги екзекутира, тъй като това е правено в други райони”, заявява ръководителят на центъра Рами Абдулрахман.

Деир ал-Зор е основен град в провинция със същото име. Провинцията свързва т. нар. столица на „Ислямска държава” Рака с територията, контролирана от терористичната групировка, в съседен Ирак.

По-рано сирийската държавна новинарска агенция САНА съобщи, че най-малко 300 души, включително жени и деца, са били убити по време на атаки в Дела л-Зор, но не споменава за отвлечени.

Сирийското правителство осъди убийствата, които описва като „ужасяващо клане срещу жителите на Бегайлия в Деир ал-Зор”.

Източник, близък до сирийското правителство, информира, че някои от убитите в събота са били обезглавени.

Агенция „Ройтерс” не е успяла да потвърди тези информации.

Групировката „Ислямска държава”, която контролира по-голямата част от провинция Деир ал-Зор, от март насам обсажда оставащите в ръцете на правителството райони в град Деир ал-Зор. Местните жители се сблъскват с голям недостиг на храна и рязко влошаване на условията за живот. От тези, които са обсадени в града, 70 % са жени и деца. Много са били изселени от домовете им и живеят в приюти за временно настаняване.