Джихадисти от ДАЕШ ("Ислямска държава") са изтласкали подкрепяна от САЩ коалиция от кюрдски и арабски сили в Сирия. Десетки бунтовници са убити, обявиха от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитиран от АФП.

Командир на Сирийските демократични сили потвърди, че са се изтеглили от джоба Хаджин до иракската граница при офанзива, продължила седем седмици.

На 10 септември силите, подкрепяни от авиацията на водената от САЩ коалиция, започнаха кампания за ликвидиране на последните остатъци от ДАЕШ в арабската държава. Но те са изправени пред ожесточена съпротива от страна на джихадистите, които са подпомогнати и от природни явления като пясъчни бури, поясняват от центъра.

Вижте как в Москва разбиха клетка на "Ислямска държава"

Вижте как в Москва разбиха клетка на "Ислямска държава"

Успешна акция на руските спецслужби

При контраатака от петък до неделя сутринта ДАЕШ си върна всички изгубени позиции в джоба Хаджин, допълват от активистката организация.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права 72-ма бунтовници са убити. Джихадистите са се възползвали от бурята, която възпрепятствала коалицията да окаже въздушна подкрепа на бунтовниците, и са хвърлили в битката атентатори самоубийци.

Командирът на Сирийските демократични сили, пожелал анонимност, разказа пред осведомителната агенция, че неговите сили са се изправили пред "силна пясъчна буря", а освен това не познават терена. Той добави, че на фронта ще бъдат изпратени военни подкрепления и тежки оръжия, а някои звена ще бъдат заменени с по-опитни.

Ще започнем нова военна кампания след пристигане на подкрепленията, изтъкна командирът.

Повече от 300 бунтовници и около 500 джихадисти са убити през последните седем седмици при боевете. Коалицията е установила, че около 2 000 джихадисти остават в джоба.

САЩ: „Ислямска държава” е близо до загуба, удвояваме дипломатите

САЩ: „Ислямска държава” е близо до загуба, удвояваме дипломатите

Това заяви военният министър на САЩ Джеймс Матис