ДАЕШ („Ислямска държава”) е атакувала кюрдски сили с иприт в Ирак миналата година. Така за първи път става известно, че са използвани химически оръжия в Ирак от падането на диктатора Саддам Хюсеин.

Това съобщава дипломат, който се основава на резултатите от тестове, направени от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), цитиран от Ройтерс.

Източник от организацията потвърди, че лабораторните тестове са показали наличието на горчичен газ, след като около 35 кюрдски бойци са получили симптоми на бойното поле миналият август.

ОЗХО няма да разкрие кой е използвал бойното вещество. Но дипломатът уточни, че резултатът потвърждава, че терористи от ДАЕШ са използвали химически оръжия.

Пробите са взети, след като войници са получили необичайни оплаквания по време на боеве срещу „Ислямска държава” югозападно от Ербил – столица на автономния кюрдски регион в Ирак.

През октомври 2015 година Организацията за забрана на химическите оръжия заключи, че е бил използван иприт през изминалата година в Сирия.

Експерти вярват, че ипритът или е от недекларираните от Сирия запаси с химически оръжия, или терористите са научили как да разработват и да извършват атаки с такива бойни химикали.

Химическият арсенал на Ирак е унищожен предимно по време на ерата на Саддам, въпреки че по време на американската окупация между 2003-2011 година са открити химически муниции от ерата на диктатора.

Сирия предаде своите запаси от химически оръжия под надзора на ОЗХО, след като стотици цивилни бяха убити при използване на зарин в квартал на Дамаск през 2013 година.

Импритът е химически агент Клас 1, което означава, че има много тясна употреба извън конфликти. Използвано със смъртоносна ефективност през Първата световна война, бойното отровно вещество изгаря очите, кожата и дихателната система.