Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за самоубийствения атентат, при който по последни данни загинаха най-малко петима души, съобщава "Асошиейтед прес".

Нападението беше извършено в близост до Министерството на външните работи в Кабул.

Това е втората голяма атака в Кабул през 2023 г. и беше остро осъдена от международната общност.

Терористичната групировка заяви, че "търсач на мъченическа смърт" е взривил жилетката си с експлозив сред служители на министерството и охрана, когато те са напуснали сградата през главния ѝ изход.

Вчера говорителят на полицията в Кабул Халид Задран съобщи, че взривът е убил петима цивилни, а "неколцина други са били ранени".

Новинарската агенция на ИДИЛ - Aamaq, съобщи, че атентатът е съвпаднал с курс за обучение на дипломати в министерството.

Над 20 жертви при самоубийствен атентат в Афганистан

Над 20 жертви при самоубийствен атентат в Афганистан

Мъж се е самовзривил до външното министерство в Кабул

Екстремистите засилиха атаките си след превземането на Афганистан от талибаните през 2021 г. Мишени на атентатите им са ставали талибански патрули и членове на шиитското малцинство в страната.

Вчерашната атака беше осъдена от ООН и различни страни. Пакистан заяви, че е солидарен с афганистанците в борбата срещу екстремистите.

Китай пък съобщи, че нито един китайски гражданин не е бил убит или ранен при атаката.

Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин изрази надежда, че Афганистан ще предприеме строги мерки за ефективна защита на безопасността на служителите в институциите на всички страни в Афганистан, включително тези от Китай.