Терористичната организация ДАЕШ („Ислямска държава”) разчита на джихадисти, които имат минимална връзка с исляма, защото колкото повече знаят, толкова по-малка е вероятността да одобрят методите на групировката.

Това става ясно от разследване на АП.

За новите екстремисти в организацията познанието на исляма не е в тяхна полза. Тези, които вербуват нови радикални елементи, ги питат да определят познанията си по исляма със скалата от 1 до 3.

Едно от местата за разпитване на кандидати е в хангар до сирийско-турската граница, отбелязва агенцията.

Осъзнах, че съм на грешното място, след като те започнаха да ми задават въпроси като „Когато умреш, на кого трябва да се обадим?”, каза 32-годишен европейски екстремист. Той заяви, че е смятал, че се е присъединил към група да се бори срещу президента Башар Асад и да помогне на сирийците, а не към ДАЕШ.  Европеецът отишъл в Сирия през 2014 година. Той разказа, че на новопристигналите са им показвали пропагандни видеа на групировката, а имами многократно са възхвалява мъченичеството.

Анализ на осведомителната агенция, включващ проверка на хиляди изтекли от ДАЕШ документи, разкрива, че в най-ранните дни повечето от вербуваните са имали предимно базисни познания по исляма.

Според повече от 3 хиляди документа, иззети от Zaman al-Wasl и споделени с АП, 70% от новобранците имат „основно” познание за шериата, 24% - „средно”, а 5% - „висше”. Петима джихадисти пък са регистрирани като знаещи наизуст Корана.

Документите показват, че джихадистите с малки познания в исляма са по-склонни да приемат радикалните идеи и да извършат насилие.

Групировката разчита на това религиозно пренебрежение, позволявайки на екстремистите да налагат такава форма на ислям, която съвпада с целите за максимална териториална експанзия.