Терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") убиха 40 войници от иракските сили до Мосул в събота и хвърлиха телата им в река Тигър. Това алармира говорител на Върховния комисарят на ООН за човешките права, цитиран от Ройтерс.

Групировката също се е опитала да транспортира 25 хиляди цивилни от град Хамам ал Алил, който се намира южно от Мосул, с десетки камиони, автобуси и минибуси в понеделник рано сутринта, вероятно да ги използва за човешки щит при отбрана на позициите на ДАЕШ, добави говорителят.

Повечето от камионите са се движили към квартал в Тал Афар, но впоследствие са се върнали заради патрулиращи самолети. Някои от автобусите са достигнали Абу Саиф, 15 километра северно от Хамам ал Алил, добави представителят.

Много сме обезпокоени за тези десетки хиляди цивилни, които принудително са прехвърлени от ДАЕШ през последните две седмици, добави представителят.

Терористите принудително карат цивилни хора все по-близо до Мосул и ги поставят близо до контролираните от тях сгради, които могат да бъдат военни цели.

40 иракски войници са убити в събота. Те са част от цивилни, които са били отвлечени от села и градове около Мосул.