Испански съд обяви, че ще издаде заповед за екстрадиране във Франция на мъж, заподозрян за предоставяне на оръжие, използвано от терорист при атака в Париж в началото на 2015 година, съобщава Ройтерс.

На 12 април 27-годишният Антоан Денив от Сен Катрин, заедно с двама мъже от Сърбия и Черна гора, беше арестуван до Малага, Испания. Те са обвини в трафик на оръжия.

В Испания закопчаха 27-годишен, снабдил с оръжие един от терористите в Париж през януари 2015 г.

В Испания закопчаха 27-годишен, снабдил с оръжие един от терористите в Париж през януари 2015 г.

Антоан Денив от Сен Катрин във Франция

Денив ще бъде изпратен в наказателен съд в Лил в рамките на 10 дни, където ще му бъдат повдигнати обвинения за участие в престъпна организация и незаконен трафик на оръжия, муниции и експлозиви, се казва в решението на испанския съд.

Смята се, че Денив е предоставил оръжия, използвани от терориста Амеди Кулибали. Кулибали уби четирима евреи и полицай в магазин за кашерна храна в Париж през януари 2015 година няколко дни, след като двама терористи застреляха 12 души в редакцията на сатиричното издание „Шарли ебдо” във френската столица.

27-годишният французин е напуснал Франция няколко седмици след извършеното от Кулибали нападение. Той е създал нова база в Малага, където е продължил да се занимава с незаконна продажба на оръжия, използвайки фалшив паспорт и европейски паспорт с друго име.