Правителството на Испания ще премахне изискването за задължително носене на маски на открито, съобщава "Ройтерс".

Отпадането на тази противоепидемична мярка влиза в сила от следващия четвъртък, 10 февруари, след като беше въведена в края на декември миналата година заради пика на варианта Омикрон.

Здравният министър Каролина Дариас посочи, че кабинетът планира да одобри промяната на седмичното си заседание, насрочено за идния вторник. Тя подчерта, че правителството винаги е твръдяло, че мярката ще продължи само докато това е строго необходимо.

Дариас съобщи, че поради регистрирания спад на новозаразените през последните няколко дни управляващите смятат, че ситуацията се развива в добра посока.

Испания предлага различен контрол на COVID-19 епидемията , смъртността намаляла

Испания предлага различен контрол на COVID-19 епидемията , смъртността намаляла

Контролът ще е подобен на този на грипа

Нивото на заболеваемост от COVID-19 в страната на 14-дневна база постоянно спада, достигайки 2421 нови случая на 100 000 души вчера спрямо близо 3400 в началото на януари.

Въпреки скока на заразените между ноември и януари с разпространението на Oмикрон обаче, броят на хоспитализираните пациенти и смъртните случаи остава доста под тези, наблюдавани при по-ранните вълни на пандемията. Това до голяма степен се дължи на на високия процент на ваксинирани в Испания.

Общият брой на смъртните случаи в Испания от началото на пандемията е 94 040, а този на заразените - 10,2 милиона.

През последните дни няколко европейски държави започнаха да отменят COVID ограниченията.Маските на открито вече не са задължителни и във Франция. Преди дни италианското правителство също обяви, че започва поетапно разхлабване на ограниченията.

Испания съкрати COVID  карантината на фона на рекордна заболеваемост

Испания съкрати COVID карантината на фона на рекордна заболеваемост

От 10 на 7 дни падна самоизолацията