Испания ще разшири възрастовия диапазон за ваксината COVID-19 на AstraZeneca до 18-65-годишни, когато възобнови използването на препарата тази седмица. Това заяви министърът на здравеопазването Каролина Дариас в понеделник след среща с регионалните здравни ръководители, предаде "Ройтерс". Дариас заяви, че властите очакват позицията на национална здравна комисия и достатъчно предлагане.

Голямо проучване в късен етап в Чили, Перу и САЩ установи, че ваксината е 79% ефективна за предотвратяване симптоматичен COVID-19. Около 20% от доброволците в последното проучване, за което резултатите бяха публикувани в понеделник, са били на възраст над 65 години, в сравнение с 5,7% в предишното проучване, което накара някои европейски страни да се колебаят относно използването на изстрела AstraZeneca за възрастни хора.

Испания готви ваксинационни паспорти през май

Испания готви ваксинационни паспорти през май

Майорка и Ибиса искат първи да посрещнат чуждестранни туристи с ваксинационни паспорти

Испания е сред най-тежко засегнатите страни от пандемията с 3,2 милиона регистрирани случая и над 73 000 смъртни случая. Честотата на вируса остана стабилна в понеделник със средно 128 заболели на 100 000 души през последните 14 дни. Но служителите на здравното министерство предупредиха, че наскоро е имало промяна в тенденцията, която предвижда увеличаване на инфекциите.

"Вирусът не е победен. Постижимо е да избегнем четвърта вълна", каза Дариас на брифинг за новини.