Ваксината срещу COVID-19, разработена съвместно от AstraZeneca и Оксфордския университет, е 79% ефективна за защита срещу коронавируса в най-голямото изпитване на ваксината досега. Това обявиха от британско-шведската фармацевтична компания, цитирани от "Бизнес инсайдър". 

Производителят на лекарства сега може да представи данните от проучването, които да бъдат разгледани за одобрение от американския регулатор, Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

В ЕС се регистрира сериозен спад на доверието във ваксината на AstraZeneca

В ЕС се регистрира сериозен спад на доверието във ваксината на AstraZeneca

Във Франция цели 61 процента не я смятат за безопасна

Сара Гилбърт, професор по ваксинология и водещ изследовател в Оксфордския университет, заяви пред Би Би Си, че може да отнеме "няколко седмици" за окончателното решение на FDA.

Резултатите идват в труден момент за AstraZeneca. През последните седмици повече от дузина страни спряха използването на ваксината ѝ, за да разследват досега необоснована връзка между получаването на ваксината и образуването на кръвни съсиреци.

Ваксината е безопасна и няма данни за кръвни съсиреци в американското проучване.

И от СЗО заключиха, че ваксината на AstraZeneca е безопасна

И от СЗО заключиха, че ваксината на AstraZeneca е безопасна

Ваксината продължава да е с повече ползи от рискове

Компанията също е в центъра на политическа битка между Великобритания и ЕС за доставката на препарата.

Проучването в САЩ тества ваксината от две дози на AstraZeneca, за да се види дали тя предпазва от симптоматичен COVID-19, като се разглеждат случаи, настъпили поне 15 дни след втората доза. Проучването е включило повече от 30 000 участници на възраст над 18 години в 117 места в САЩ според протокола на изпитването.

Съществуващите ваксини срещу коронавируса в САЩ от Moderna и Pfizer/BioNTech бяха приблизително 95% ефективни в защита срещу COVID-19 в подобни изпитвания през ноември.

Германски учени обявиха за решен проблема със съсиреците и AstraZeneca

Германски учени обявиха за решен проблема със съсиреците и AstraZeneca

Намерили са и подходяща терапия, случаите могат незабавно да се лекуват

Световната здравна организация (СЗО) препоръча ваксината на AstraZeneca за хора над 18 години на 10 февруари. Ваксината вече е разрешена за спешна употреба във Великобритания, ЕС и няколко други страни.

COVAX, схемата на глобалната инициатива на СЗО за осигуряване на равномерно разпределение на COVID ваксините, заяви на 8 февруари, че планира да разпространи близо 350 млн. дози от ваксината на AstraZeneca през първата половина на годината. Ваксината е по-лесна за съхранение и разпространение от наличните от Moderna и Pfizer, които изискват по-ниски температури. Освен това тя е и по-евтина, защото AstraZeneca обяви, че ще продава без печалба през цялата пандемия.

През ноември компанията обяви, че създава производствен капацитет за до три млрд. дози от ваксината през 2021 г.

Дания отлага възобновяването на ваксинацията с AstraZeneca

Дания отлага възобновяването на ваксинацията с AstraZeneca

Тя беше първата страна, която преустанови използването ѝ

Проучването в САЩ е било с по-малко сложен дизайн от предишните изпитвания, провеждани от Оксфордския университет и AstraZeneca.

Изследвания, проведени в Обединеното кралство и Бразилия, установиха, че ваксината е средно 72% ефективна при защита срещу симптоматичен COVID-19. Тези 72% са средни стойности, тъй като ваксината действа различно при различни дози, с 62% ефикасност, когато са дадени две пълни дози, но с 90% ефикасност, когато първата доза е намалена наполовина.

В американското проучване участниците са получили две пълни дози от ваксината.

Гилбърт уточни, че няма спад в защитата за възрастни хора.

20% от участниците в изпитването са възрастни хора.

Финландия преустановява употребата на ваксината на AstraZeneca

Финландия преустановява употребата на ваксината на AstraZeneca

Въпреки вчерашното решение на EMA