Датските здравни власти обявиха, че засега ще отложат възобновяването на употребата на ваксината на британско-шведската компания AstraZeneca срещу COVID-19, въпреки зелената светлина, дадена вчера на ваксината от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

"Решението ни да спрем ваксинацията с COVID-19 ваксината от AstraZeneca до 12-ата седмица (22-28 март) остава в сила", подчерта ръководителят на датския здравен орган Сорен Бростром, цитиран от "Франс прес".

"През следващите дни датският здравен орган и датската агенция по лекарствата ще оценят въздействието на прегледа на EMA по отношение на COVID-19 ваксината от AstraZeneca върху датската програма за ваксинация", добави той.

ЕМА: Ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефективна
Обновена

ЕМА: Ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефективна

Това обяви директорът на агенцията Емър Кук

Миналата седмица Дания беше първата страна, която преустанови използването на ваксината на AstraZeneca, решение, последвано от повече от дузина други предимно европейски държави.

Здравният орган отбеляза, че въпреки че EMA е подчертала ползите от ваксината и я нарече "безопасна и ефективна", базираната в Амстердам агенция заяви, че "не може да изключи, че има връзка между малкото известни случаи на редки, но тежки кръвни съсиреци и ваксинация с COVID-19 ваксината от AstraZeneca".

Италия, Латвия и Литва възобновяват имунизацията с AstraZeneca

Италия, Латвия и Литва възобновяват имунизацията с AstraZeneca

Европейската агенция по лекарствата обяви по-рано днес, че ваксината е безопасна и ефективна

Понастоящем скандинавската страна разследва 10 случая, включително един смъртен случай, при които кръвни съсиреци или симптоми на кръвен съсирек са възникнали, след като над 140 000 души са получили ваксината.

Швеция, Норвегия и Исландия спряха употребата на ваксината на AstraZeneca заради риск от образуване на кръвни съсиреци.

Швеция и Норвегия също заявиха, че ще изчакат, преди да възобновят използването ѝ, докато продължават разследването, докато Исландия все още не е обявила решението си.

Германия и Франция подновяват ваксинацията с AstraZeneca

Германия и Франция подновяват ваксинацията с AstraZeneca

Драги: Италия ще направи същото и ще ваксинира колкото се може повече хора възможно най-бързо