Германия, Франция и други европейски държави възобновяват употребата на ваксината COVID-19 на AstraZeneca, след като регулаторните органи на ЕС и Великобритания потвърдиха доверието във ваксината, съобщава "Ройтерс".

Докладите за редки случаи на съсиреци подтикнаха държави да преустановят използването на ваксината, което е последното предизвикателство за амбицията на AstraZeneca да произведе "ваксина за света", като броят на жертвите на коронавируса в световен мащаб наближават 2,8 милиона.

Ясният извод на Европейската агенция по лекарствата (EMA) след разследване на 30 случая на необичайни кръвни нарушения е, че ползите от ваксината при защита на хората от смърт или хоспитализация, свързани с коронавирус, надвишават възможните рискове.

След часове Германия заяви, че ще възобнови прилагането на ваксината AstraZeneca от петък сутринта. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че спирането на ваксината поради повишено внимание е било правилно, "докато не бъде изследвано групирането на този много рядък вид тромбоза".

Франция също заяви, че ще възобнови употребата на ваксината, а премиерът Жан Кастекс заяви, че ще се ваксинира в петък следобед.

Италия, Латвия и Литва възобновяват имунизацията с AstraZeneca

Италия, Латвия и Литва възобновяват имунизацията с AstraZeneca

Европейската агенция по лекарствата обяви по-рано днес, че ваксината е безопасна и ефективна

Италианският премиер Марио Драги заяви, че Италия ще направи същото и че приоритетът на неговото правителство остава да ваксинира колкото се може повече хора възможно най-бързо.

Испания заяви, че оценява възможно възобновяване, докато Кипър, Латвия и Литва заявиха, че ще започнат отново да прилагат ваксината.

Много правителства заявиха, че решението за спиране е като предпазна мярка, но здравните експерти предупредиха, че политическата намеса може да подкопае общественото доверие във ваксинациите. "Вярваме, че след внимателните решения на регулаторите, ваксинациите могат отново да се възобновят в цяла Европа", заяви главният медицински директор на AstraZeneca Ан Тейлър в изявление.

Прегледът на EMA обхвана 20 милиона души ваксинирани с AstraZeneca във Великобритания и Европейското икономическо пространство (ЕИП), свързвайки 30 европейски държави.

Притесненията за безопасността накараха най-малко 13 европейски държави да спрат да прилагат ваксината, забавяйки вече разклатената кампания за имунизация в ЕС, която изостават от Великобритания и САЩ.

Британската агенция за регулиране на лекарства и здравни продукти (MHRA) заяви по-рано, че разследва пет случая на рядък мозъчен кръвен съсирек сред 11 милиона ваксинирани във Великобритания. Агенцията заяви, че ще разследва всички съобщения за съсиреци, а прилагането на ваксината трябва да продължи.

Джонсън дава личен пример и се ваксинира с AstraZeneca

Джонсън дава личен пример и се ваксинира с AstraZeneca

Той вижда дезинформация и очевидно изоставяне на научни доказателства в ЕС за AstraZeneca

Ваксината на AstraZeneca е сред първите и най-евтините от ваксини срещу COVID-19, които са разработени и пуснати в голям обем, и ще бъде в основата на ваксинационните програми в голяма част от света.

"Заключението на EMA сега дава яснота относно безопасността на тази ваксина, която сега трябва да бъде разпространена с висока скорост след това спиране, за да се предотврати ефективно действителният риск, т.е. понякога сериозна медицинска вреда от Covid-19", коментира Клеменс Вендтнер, ръководител инфекциозни болести в мюнхенската клиника Швабинг.

Собственият преглед на фармацевтичната компания, обхващащ повече от 17 милиона души, които са получили дози в ЕС и Великобритания, не откри доказателства за повишен риск от образуване на кръвни съсиреци.

Световната здравна организация - СЗО тази седмица също потвърди подкрепата си.

EMA заяви, че ще актуализира насоките си за ваксината AstraZeneca, за да включи обяснение за пациентите относно потенциалните рискове и информация за здравните специалисти.

Агенцията заяви, че е в контакт с регулаторите от цял ​​свят, за да следи за възможните странични ефекти на всички ваксини срещу COVID-19.

AstraZeneca е безопасна, потвърди и здравният регулатор на Канада

AstraZeneca е безопасна, потвърди и здравният регулатор на Канада

Ваксината не е свързана с увеличаване на общия риск от образуване на кръвни съсиреци