Изследователи, работещи в Медицинския университет в германския град Грайфсвалд, твърдят в петък, че са открили проблема по отношение на случаите, в които се появяват кръвни съсиреци по отношение на ваксината AstraZeneca, както и че са намерили подходяща терапия, съобщават медии в Германия.

Според професор Андреас Грейнахер, антителата в редки случаи задействат кръвни тромбоцити, действайки подобно на това, когато физическа рана се лекува и предизвиква тромбоза в мозъка.

Университетът е обединил усилията си с Института на Пол Ерлих и други европейски учени и разработи терапия за здравословния проблем.

Резултатите от изследването са разпространени в болници, така че възникналите случаи могат да бъдат незабавно лекувани, поради което университетът потвърждава, че ваксинациите с AstraZeneca могат безопасно да бъдат възобновени.

Андреас Грейнахер, ръководител на катедрата по трансфузионна медицина в университета в Грайфсвалд, каза, че изследванията на неговия екип се изпращат и в списанието The Lancet за партньорска проверка.

Според Грейнахер, в редки отделни случаи имунният отговор на организма може да активира тромбоцити, което от своя страна може да доведе до тежка мозъчна венозна тромбоза. Изследователи от Норвегия също съобщиха за подобно предположение. Пал Андре Холм от Университетската болница в Осло също заяви, че подозира за образуването на съсирек чрез силен имунен отговор и получени антитела, които се прикрепят към тромбоцитите и ги активират. 

Изследователите подчертават, че лечението е възможно само при пациенти, при които се появяват кръвни съсиреци, а не като превантивно лечение.

Германия и Франция подновяват ваксинацията с AstraZeneca

Германия и Франция подновяват ваксинацията с AstraZeneca

Драги: Италия ще направи същото и ще ваксинира колкото се може повече хора възможно най-бързо