Забрана за пушене по улиците и ресторантите с тераси, когато не може да бъде осигурена социална дистанция, влезе в сила днес в северозападния испански регион Галиция. Други райони обмислят подобни ограничения, информира АФП.

Новият закон бе одобрен от регионалното правителство на Галиция в сряда. Не се разрешава пушенето на цигари на обществени места, ако не е възможно осигуряване на дистанция от два метра между хората.

Испания с над 8 320 случая само за уикенда

Испания с над 8 320 случая само за уикенда

Вероятно са много повече

Регионалният управител Алберто Нуньес Фейхо заяви, че експерти са предупредили администрацията му, че "пушенето без никакви ограничения, включително на тераса без никакви ограничения, в близост до хора или на места с много хора, без никаква социална дистанция, представлява висок риск от инфекция".

Андалусия, Кастилия и Леон и Кастилия - Ла Манча обявиха, че обмислят подобни ограничения.

Световната здравна организация предупреди, че пушачите вероятно са по-уязвими от коронавирус инфекция и могат да увеличат вероятността от предаване на заболяването, тъй като пръстите им са в контакт с устните.

Испанските региони са отговорни в сферата на здравеопазването заради изключително децентрализираната система на управление в държавата, което обаче води до различни мерки в областите.

Забраната за пушене е част от нови мерки, наложени в Галиция срещу коронавиуса. Местните власти наредиха да се затворят баровете и нощните клубове. Също така ограничиха броя на клиентите в магазините.

С 30 случая на 100 000 души Галиция е една от испанските области с най-малко заразени.