Днес нощните клубове затвориха врати в още четири испански региона като част от нови мерки за предотвратяване ново увеличение на случаите на коронавирус, информира АФП.

Испания въвежда национални мерки за ограничаване на вируса

Испания въвежда национални мерки за ограничаване на вируса

Затварят всички дискотеки и нощни клубове в Испания

Осведомителната агенция припомня, че вчера в Мадрид се проведе протест срещу налаганите от властите ограничения.

Андалусия, най-многолюдният испански регион, заедно с Галиция, Кантабрия и Кастилия и Леон са поредните испански региони, които налагат 11 мерки на правителството, разкрити в петък.

Други два региона, Ла Риоха и Мурсия, започнаха да прилагат мерките в неделя. Те включват затваряне на всички дискотеки, нощни клубове и зали за танци, докато ресторантите и баровете трябва да работят до 01,00 часа.

Всички 17 регионални правителства, които са отговорни за здравеопазването, се съгласиха да приложат мерките, които също включват забрана за пушене на публични места, където не може да се спазва дистанция от два метра и ограничиха посещенията в старческите домове.

Испания с над 8 320 случая само за уикенда

Испания с над 8 320 случая само за уикенда

Вероятно са много повече

В неделя 2500-3000 души излязоха на протест в Мадрид срещу задължителното носене на маски и други ограничения. Те скандираха "Свобода". Много протестиращи не носеха маска, макар че е задължително в страната, а също така не спазваха физическа дистанция.

От правителството обявиха, че ще накажат нарушителите.

Междувременно Баската автономна област обяви извънредно здравно положение, което позволява налагане на по-големи ограничения заради риск от "цунами" от коронавирус.

В Испания има близо 343 000 заразени - най-много от всички други страни в Европа. През последните 14 дни страната отчита по 115 нови случая на 100 000 души в сравнение с 45 във Франция, 19 във Великобритания и 16 в Германия. Но повечето нови случаи са без симптоми и смъртността драстично намаля. 28 617 са починалите в Испания, като по-малко от 300 са починали от 21 юни.