антарктидаГрафикът на двете групи от 19-тата българска експедиция до Антарктида беше нарушен от стачка на територията на Чили.

Напразни изглеждат надеждите за прекратяването на генералната стачката в Пунта Аренас в близките дни. Правителството вдигна цените на природния газ и това доведе до сблъсъци между демонстранти и полицията, при която загинаха двама, а 38 бяха ранени. Днес синдикатите в цяло Чили са обявили стачка в подкрепа на исканията на провинция Магеланов проток.

Посолството ни в Сантияго де Чили е влязло в контакт с консулите на останалите държави от Европейския съюз и заедно обмислят действия. Само в планинския курорт Пуерто Наталес на около 250 km от Пунта Аренас са блокирани над 1200 чуждестранни туристи.

Проф. Христо Пимпирев спешно търси контакти с ръководителите на Испанската Антарктическа програма за да обсъдят изход от създалата се ситуация. Възможен вариант е корабът „Лас Палмас" да изведе седмината българи от Пунта Аренас и по пътя си за о-в Ливингстън да ги свали в гр. Ушуаиа на о-в Огнена земя.

Там ще ги чака групата на проф. Пимпирев, която ще се добере с изтощителен 14-часов преход с автобус и ферибот до Ушуаиа и ще продължи с испанския кораб.

Известно е, че всички пасажерски места в „Лас Палмас" на този курс са заети от испански полярници и групата ни ще трябва да се настани за около 3 дни на пода в някое от сервизните помещения на кораба.

Единственият проблем не е липсата на комфорт, с която сме привикнали, а оценката на испанците дали пренаселването на кораба няма да застраши сигурността на плаването, обясниха антарктиците.

„Лас Палмас" е 40-метров военен влекач и е един от най-малките кораби, които редовно пресичат буреносния Пролив на Дрейк.