Председателят на Европейската комисия Жан-Клюд Юнкер обяви, че реалните преговори за Брекзит ще започнат след предсрочните парламентарни избори на 8 юни, съобщават Ройтерс, Франс прес и АП.

Великобритания отива на предсрочни парламентарни избори на 8 юни
на живо

Великобритания отива на предсрочни парламентарни избори на 8 юни

Това е правилният подход, но другите партии се противопоставят

Президентът на ЕК вярва, че "истинските преговори" между ЕС и Великобритания за Брекзит ще започнат след парламентарните избори на 8 юни, поясни говорител на комисията.

Представителят добави, че Юнкер и премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей са провели телефонен разговор във вторник вечерта.

"След разговора им президентът смята, че истинските политически преговори за Член 50 с Великобритания ще започнат след предвидените за 8 юни избори", изтъкна говорителят.

Комисията поясни, че изборите са чисто вътрешен въпрос и ЕС няма да се намеса.

Първоначално представители на ЕС обявиха, че преговорите могат да започнат в края на май щом 27-те страни членки съгласуват мандата.

От ЕК отбелязаха още, че британското правителство "няма думата" относно преместването на ключови агенции в континенталната част на Европа след Брекзит, пише "Файненшъл таймс".

Лондон се надяваше, че може да запази седалищата на Европейските банкови власти и Европейската агенция по лекарствата в британската столица.

Но говорителят на Юнкер подчерта, че решението за преместването ще бъде взето от 27-те страни членки и не е част от преговорите за Брекзит.