Епохална битка за Джорджия на президентските избори между лидера Доналд Тръмп и кандидата на демократите Джо Байдън, съобщават медии.

Байдън поведе на Доналд Тръмп. Остават още няколко хиляди гласа непреброени. Повечето бюлетини са от окръзи със силно присъствие на демократите.

Демократът е получил 2 449 371 гласа (49.4%), а Тръмп - 2 448 454 (49,4%). Байдън води с малко под 1000 гласа.

Малко по-късно Байдън увеличи преднината си в Джорджия до 1097 гласа.

Ако спечели щата, демократът блокира пътя на Тръмп към Белия дом.

В Джорджия ще броят бюлетините още 10 дни

В Джорджия ще броят бюлетините още 10 дни

Заплетена ситуация в щата

CBS News съобщава, че двата окръга с най-много непреброени бюлетини са Гуинет (4800 гласа) и Клейтън (4355). В 02,00 часа през нощта някои окръзи спряха броенето на бюлетините, но в Клейтън продължиха.

Клейтън е част от дома на починалия политически лидер и дългогодишен граждански активист Джон Луис. В окръга Байдън бие Тръмп с 85% срещу 14 на сто. Именно Клейтън, представлявал гражданския активист, помогна на Байдън да изпревари американския лидер.

Байдън настига Тръмп в Джорджия - под 20 000 гласа разлика

Байдън настига Тръмп в Джорджия - под 20 000 гласа разлика

Към тази сутрин Тръмп води на Байдън с 18 540 гласа

Властите в Клейтън съобщиха пред Си Ен Ен около 01,27 часа местно време, че има още около 3500 бюлетини от 30 000.

Вчера американският лидер имаше преднина от около 18 000 гласа.

Тръмп оспорва в съда изборите в Джорджия

Тръмп оспорва в съда изборите в Джорджия

Закани се да води и други дела в страната

Вероятно някоя от страните ще поиска повторно преброяване, тъй като се очаква битката да завърши с фотофиниш.

Джорджия не е печелен от кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия от 1992 г., когато триумфира Бил Клинтън.

Байдън води с 264 електорални гласа (включително Аризона) срещу 214 гласа в Избирателната колегия при необходими 270 за победа на едни от най-оспорваните президентски избори в историята на САЩ. В сряда бившият вицепрезидент постигна ключови победи в Мичиган и Уисконсин, а Тръмп само взе един глас в Мейн. Все още не е обявен победител, но почти е 100% сигурно, че американският лидер печели Аляска и общо събира 217 гласа.

Ако бъде потвърдено, че Байдън печели в Джорджия, той е победителят на изборите, ако се включи Аризона. Така той ще прибави още 16 гласа и с тях ще събере 280 електорални гласа. 

В сряда АП обяви, че Байдън печели в Аризона. Въпреки това броенето на бюлетините продължава и Тръмп изостава само с 47 052 гласа (повечето непреброени бюлетини са в окръг Марикопа, където демократите имат силно присъствие. Там Байдън води с над 70 000 гласа). Други медии все още не са обявили Аризона за демократа, тъй като разликата е малка. 

Байдън близо до победата
на живо

Байдън близо до победата

Демократът поведе в ключовите щати Пенсилвания и Джорджия