Председателят на парламента на Ливан потвърди, че е постигнато споразумение за работна рамка за провеждане на изключително редки, непреки разговори с Израел за дългогодишния спор за морската граница между двете държави, информира "Таймс ъв Израел".

Израел съобщи за разговорите в събота. Енергийният министър Ювал Щайниц ще води израелската делегация. Днешното съобщение на ливанския председател на парламента Набих Бери е първото потвърждение на Бейрут, че ще се водят такива преговори.

В съобщение Щайниц също потвърди, че започват преговори с Ливан.

Израел и Ливан не са установили дипломатически отношения и технически са в състояние на война. И двете държави имат претенции към 860 квадратни километра територия в техните изключителни икономически зони в Средиземно море.

Американски дипломати провеждат дипломатически совалки между двете страни и настояват за директни разговори от години.

Бери съобщи, че с посредничеството на САЩ разговорите ще се проведат в централата на мироопазващите сили на ООН в южния граничен град Накура. Той не посочи кога точно ще започнат, но израелски представител каза, че ще се проведат през октомври.

От ООН обявиха, че са готови да посредничат.

Индиректни преговори означава, че ливанските преговарящи няма да разговарят директно с членове на израелската делегация, а чрез представители на ООН.

САЩ посредничат между Ливан и Израел от 2010 г. до постигането на пробив през юли, когато бе договорена работната рамка за непреки разговори, каза още Бери.

Държавният департамент на САЩ приветства историческите преговори.