За първи път от повече от три десетилетия американският град Ню Йорк преизбра демократ за кмет, съобщават СиЕнЕн и други медии.

Демократите печелят изборите за губернатори в щатите Вирджиния и Ню Джърси

Демократите печелят изборите за губернатори в щатите Вирджиния и Ню Джърси

Победителите са Ралф Нортъм и Фил Мърфи...

Кметът Бил де Блазио пренаписа историята, въпреки че управлява града под постоянна атака от медиите в космополитния мегаполис.

Бил де Блазио се закле като кмет на Ню Йорк

Бил де Блазио се закле като кмет на Ню Йорк

Той е първият демократ на поста от повече от две десетилетия

Вчера вечерта той отново призова за нов данък за богатите с цел събиране на средства за оправяне на проблемната транспортна система, но си спечели аплодисменти, след като похвали победите на демократите на изборите за губернатор в Ню Джърси и Вирджиния.

Де Блазио лесно победи републиканеца Никол Малиотакис и няколко други кандидати. Той е подкрепен от 65% от гласувалите, докато 36-годишната Малиотакис получи близо 29 на сто.

Победителят обеща да направи Ню Йорк "най-справедливия град в САЩ". Де Блазио обеща да увеличи инвестициите за детски градини, достъпни жилища, да постави камери на полицаите и други.

Де Блазио е първият демократ, който е преизбран за кмет на Ню Йорк от Ед Кох преди 32 г., въпреки че демократите в града са 6 към 1 спрямо републиканците.

Блазио е 109-ият кмет на мегаполиса.