Италианската брегова охрана конфискува лодка превозваща мигранти и управлявана от германска неправителствена организация с подозрения, че подпомага незаконната имиграция, съобщава Ройтерс.

Видео показва плавателният съд Iuventa, управляван от Jugend Rettet, който пристига на остров Лампедуза, заобиколен от няколко кораба на бреговата охрана, след като е спрян в морето преди зазоряване.

Групата Jugend Rettet, коментира в Туитър, че екипажа е интервюиран от официални лица, но няма информация за разследване на дейността.

"Нашият екипаж беше убеден, че това е стандартна процедура", заявява групата, която е една от осемте хуманитарни организации, чиито операции Италия се опитва да регулира.

По-рано тази седмица, Италия поиска от осем неправителствени групи да подпишат кодекс за поведение, когато плават в южното Средиземноморие, включително и изискването с тях да пътуват и въоръжени полицаи.

Jugend Rettet е една от петте групи, които отказаха да се подпишат, но не е ясно дали това е имало отношение към решението да се конфискува лодката.

Амброжио Картосио, главен прокурор на западния сицилиански град Трапани, заяви пред парламентарна комисия през май, че разследва някои членове на хуманитарни организации, подозирайки, че са сътрудничили на контрабандисти.

Той не спомена нито една от групите, но каза, че подозрения са възникнали, защото някои спасителни екипи сякаш предварително знаят къде да намерят тромавите лодки претъпкани с мигранти, след като контрабандистите ги изпращат от северноафриканските пристанища.

Около 600 000 мигранти са достигнали Италия по море от Северна Африка от 2014 г. насам, което прави имиграцията силен политически проблем и поставя страната под все по-голям натиск за управление на новопристигналите.

Повечето от тях са се качили от Либия, където контрабандистите действат безнаказано, след падането на Муамар Кадафи през 2011 г.