Над 46 милиона италианци имат право на глас на референдума, който ще се проведе в неделя и понеделник, предаде "Синхуа".

Допитването е за намаляване на броя на депутатите в парламента на страната.

Това е ключово обещание на Движението "Пет звезди", което в момента управлява Италия в коалиция с лявоцентристката Демократическа партия в правителството, водено от премиера Джузепе Конте.

През 2019 г. парламентът одобри закон за намаляване на Долната камара от 630 на 400, а на Сената - от 315 на 200. Но избирателите се призовават да ратифицират този закон, тъй като се изисква промяна на конституцията на страната.

Точният брой гласоподаватели, участващи в конституционния референдум, е 46 415 806, докато други 4 537 308 избиратели, които живеят в чужбина, ще изпратят гласовете си по пощата.

Освен това гласоподавателите в седем от 20-те региона на Италия ще изберат нови управители, което би могло да бъде тест за правителството на Конте, докато се бори да извади Италия от рецесията.

Регионални избори се провеждат във Вале д'Аоста, Венето, Лигурия, Тоскана, Марке, Кампания и Апулия и в тях ще участват почти 18,5 милиона избиратели, според вътрешното министерство.

В Италия общо 1 820 избиратели гласуват от вкъщи, тъй като са под карантина, съобщи министерството.

Секциите отварят в 7 ч. сутринта местно време в неделя и ще останат отворени до 23 ч., В понеделник те ще бъдат отворени от 7 до 15 ч. местно време.