Френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Джорджиа Мелони обещаха да работят по-тясно заедно, докато се срещнаха във вторник в Париж за разговори, насочени към подобряване на отношенията, пише "Франс 24".

Съседите многократно са се сблъсквали относно имиграцията след избирането на Мелони през 2022 г. начело на най-дясната коалиция в Италия след Втората световна война.

При първото си посещение, за да види Макрон в Париж, Мелони каза пред репортери, че "Италия и Франция са две съюзнически нации, две важни нации, централни, главни герои в Европа, които трябва да разговарят помежду си в този момент, когато нашите общи интереси са много съвпадащи" .

Италианският премиер подчерта, че и Париж, и Рим трябва да подкрепят Киев, "колкото е необходимо".  "От съществено значение е Рим и Париж да продължат да работят заедно както на двустранно, така и на многонационално ниво".

Макрон призова двамата съюзници да продължат "сътрудничеството" си по въпроса за миграцията, което е основен вътрешнополитически проблем за неговото и правителството на Мелони. "Италия и Франция могат да продължат да вървят напред полезно през следващите седмици, месеци и години", добави той.

През ноември 2022 г. Мелони отказа да позволи на хуманитарен кораб, превозващ 230 мигранти, да акостира в Италия, което го накара да се отправи към Франция, където правителството осъди "неприемливото" решение на Рим.

Мелони също беше раздразнена, когато Макрон покани германския канцлер Олаф Шолц, но не и нея, да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в навечерието на европейската среща на върха през февруари.

Откровеният френски вътрешен министър Жералд Дарманин предизвика нова словесна война през май, когато каза, че Мелони е "неспособна да разреши миграционните проблеми, на гърба на които е избрана".

В резултат на това италианският външен министър Антонио Таяни отмени планирано пътуване до Париж и поиска извинение.

Мелони и Макрон също трябваше да обсъдят помощта за Украйна и да се подготвят за предстоящите срещи на върха на ЕС и НАТО този месец и през юли, според служител на френския президент.

Макрон каза, че двете страни се нуждаят от "откровен, амбициозен и взискателен диалог" извън "противоречията и разногласията".

"Трябва да продължим, по-специално така че контраофанзивата, започнала преди няколко дни, да бъде възможно най-ефективна", каза Макрон след среща с Мелони в Париж.

Макрон: Контраофанзивата в Украйна може да продължи седмици, дори месеци

Макрон: Контраофанзивата в Украйна може да продължи седмици, дори месеци

Среща на лидерите на Франция, Германия и Полша