Италианците в предишната администрация на ЕС нямаха думата в икономическата и финансова политика, обяви премиерът на страната Джузепе Конте пред "Кориере дела сера".

В интервю за вестника, след като Европейската комисия реши да не започва дисциплинирана процедура срещу италианското правителство, министър-председателят коментира, че позицията на комисар, отговорен за конкуренцията или друг "важен икономически пост", ще бъде по-важна от поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, който в момента се оглавява от Федерика Могерини.

"Ще ни позволи да влияем върху избора", подчерта Конте и разкри стремежите на Италия за по-голяма стратегическа роля.

Кристин Лагард, която ще замени италианеца Марио Драги като председател на Европейската централна банка, има подобна визия за валутната политика, смята министър-председателят и добави, че промяната ще позволи на италианското правителство и на представителите на страната да настояват за получаване на място в Управителния съвет на банката.

Коментирайки споразумението с Европейската комисия, той обясни, че е "направен максимумът", тъй като правителството в Рим доказа точността на прогнозите си, като показа повече приходи и спестявания.

Припомняме, след тежки тридневни преговори евролидерите взеха изненадващи решения. Те номинираха за шеф на ЕК германския военен министър Урсула фон дер Лайен. За председател на Европейския съвет е номиниран белгийският премиер Шарл Мишел, за шеф на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за шеф на ЕС за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

ЕЦБ се нуждае от ракетен учен, а не от рок звезда

ЕЦБ се нуждае от ракетен учен, а не от рок звезда

Това предупреждава колумнистът на "Политико" Пол Тейлър след вчерашното решение на евролидерите