Италия иска промени в правилата на НАТО за разходите за отбрана, съобщава "Политико", позовавайки се на "Файненшъл таймс".

Министърът на отбраната на Италия Елизабета Трента призова за промени в правилата и включване на разходите за инфраструктура и киберсигурност.

Трента отбеляза, че насоките на НАТО изискват от страните членки да отделят 2% от БВП за отбрана, но също така трябва да се включат невоенни инвестиции, тъй като Италия планира повече разходи в социалната сфера.

"Има части от нашите разходи, които са свързани с отбраната, но не са във военния бюджет", подчерта министърът пред вестника преди планираната за сряда среща на военните министри на страните членки на ЕС в Брюксел.

"Харченето на пари за развитие на отбранителни способности в киберсигурността трябва да се брои също като харченето на пари за закупуване на танкове...Не казвам, че не трябва да харчим пари, а че ние трябва да харчим пари за неща, които преди не се разглеждаха като разходи за отбрана", добави министърът.

През 2018 г. Италия отдели 1,15% от БВП за отбрана, показват данни на НАТО. Италия е седмата държава в 29-членния съюз с най-малък финансов принос.

Трента уверява, че социалните програми на правителството не са в сблъсък с разходите за отбрана на Рим.