Италия избира наследника на президента Серджо Матарела. Малко над 1000 сенатори, депутати и регионални представители ще започнат да гласуват днес, а кандидатите трябва да получат две трети от гласовете в първите три тура или абсолютно мнозинство след това, съобщи Reuters. Поради изискванията за социална дистанция, всеки тур ще отнеме един ден и, както е традиционно, няма официални кандидати.

Преди седмица десницата подкрепи за кандидат бившия премиер Силвио Берлускони. Но срещу това възрази левицата и част от италианската общественост. Стана ясно, че пораждащият полемика Берлускони няма да събере нужните му 505 гласа за победа на четвъртия тур и в събота той се отказа от надпреварата.

Това на теория проправя пътя към избор за президент на премиера Марио Драги, който официално не е обявявал, че се кандидатира, но който намекна, че няма нищо против да се оттегли от премиерския пост. Но на практика нещата са по-сложни. В десницата и Берлускони, който е лидер на десноцентристката партия Форца Италия, и лидерът на крайнодясната партия Лига Матео Салвини не биха искали Драги за президент, защото това би лишило Италия от един много добър премиер и би довело страната до правителствена криза и предсрочни парламентарни избори.

Парламентът на Италия ще започне гласуването за нов президент на 24 януари

Парламентът на Италия ще започне гласуването за нов президент на 24 януари

Марио Драги и Силвио Берлускони са сред вероятните кандидати

Лидерката на другата крайнодясна партия Италиански братя Джорджа Мелони пък не подкрепи Драги за премиер миналата зима, така че едва ли ще го подкрепи и сега за президент. Що се касае до левицата, италиански медии пишат, че някои представители на Движение 5 звезди предпочитат също Драги да остане премиер. Лидерът на Демократическата партия Енрико Лета призова за надпартийна кандидатура за президент. А лидерът на лявата партия Италия Вива Матео Ренци предупреди, че ако Драги бъде подкрепен за президент, то равностойна на него, експертна и надпартийна личност трябва да бъде избрана за премиер.

Продължават консултациите и кой би могъл да стане именно премиер, ако евентуално Драги бъде избран за президент. Споменават се имената на министъра на икономиката Даниеле Франко, който е приближен на Драги, както и имената на две жени - Марта Картабия, настоящата министърка на правосъдието, която беше и първата жена, оглавила Конституционния съд на Италия, и Елизабета Белони, която е дипломат от кариера, заемала различни постове във външното министерство и която от една година оглавява Департамента за информации в областта на сигурността към правителството, координиращ дейностите на службите за външна и вътрешна сигурност. Името на Марта Картабия обаче се споменава и като подходящ кандидат за президент.