Италианското правителство в неделя внезапно спря плановете за откриването на  ски сезона, тъй като щам на коронавирус беше открит при голяма част от наскоро заразените лица в страната. Наредбата на здравния министър Роберто Сперанса, забраняваща ски за аматьори поне до 5 март, убива надеждите на операторите на ски лифтове и собствениците на курорти, че те ще могат да спасят част от сезона. Ски бизнесът е голям източник на зимен туризъм в Италия и новината дойде в навечерието на очакваното откриване, предаде АП.

В изявление на министерството се отбелязва, че анализите на вирусни проби показват, че щам, открит за пръв път във Великобритания, е и при 17,8% от наскоро регистрираните като заразени хора в Италия. Франция и Германия са приели подобни мерки в ски сектора поради притеснението за разпространението на този и други варианти на вируса, ​​се казва в изявлението. Ски индустрията протестира, че многократно е подготвяла писти и лифтове, но им е отказано разрешение за отваряне, включително точно преди празниците в края на годината.

Заразените с коронавируса в Италия май са 50% повече от официалните данни

Заразените с коронавируса в Италия май са 50% повече от официалните данни

От ноември в страната се тества много по-малко

Новото правителство на премиера Марио Драги обеща бързо да компенсира сектора за икономически загуби. Сперанца е бил и здравен министър в предишното правителство и е съветван от комисия от експерти за това какви дейности могат да бъдат безопасно разрешени по време на усилията за овладяване на заразата с COVID-19.

Италия, с над 93 000 потвърдени смъртни случая от вируса, е на второ място по брой на починалите в Европа в пандемията след Великобритания. Понастоящем е забранено несъщественото пътуване между регионите на Италия, с изключение на пътувания по работа, здравни или други сериозни причини.