Здравни експерти предупредиха за нови щамове на коронавируса, които започват да циркулират в Италия, докато властите откриха огнище на британския щам в северен град.

В град Корцано в област Ломбардия са регистрирани близки контакти на ученици и учители в училище, където 24 души са дали положителни проби за Covid-19 миналия месец.

След като 139 души са дали положителни проби от 189 тествани, здравните власти в провинция Бреша са идентифицирали британския щам на коронавируса.

"Четиринадесет проби бяха секвенирани, което доведе до... 14 положителни резултата за британския щам", пишат здравните власти в Бреша в изявление, изпратено до "Франс прес".

Заразените с коронавируса в Италия май са 50% повече от официалните данни

Заразените с коронавируса в Италия май са 50% повече от официалните данни

От ноември в страната се тества много по-малко

По-лесно предаваният британски вариант на коронавируса е един от няколкото, появили се в международен план през последните месеци.

Въпреки че само един от 139-те души, които са имали положителни проби в Корцано, е бил хоспитализиран, а повечето други са безсимптомни, здравните експерти предупредиха, че пристигането на нови щамове на вируса не трябва да се подценява.

Италия е първата европейска страна, която беше засегната от коронавируса преди година и до момента около 90 000 души с COVID-19 са починали.

Независимият здравен мозъчен център GIMBE заяви, че напоследък заразените са намалели благодарение на ограниченията за движение през коледните и новогодишните празници и през януари.

Moderna оряза доставките на ваксината си за Италия и Франция през февруари

Moderna оряза доставките на ваксината си за Италия и Франция през февруари

Преди минути от Moderna ни съобщиха, че ще намалят дистрибуцията на ваксини

Но от GIMBE предупредиха, че първите признаци на увеличение в някои региони могат да сочат към наличието на нови щамове.

Директорът на GIMBE Нино Картабелота заяви, че страната претърпява "една от най-критичните фази на пандемията".

Той отбеляза забавянето на програмата за ваксинация, която започна в края на декември, след забавяне на доставката на дози и "първите признаци на повишена циркулация на вируса, несъмнено подценени".

"Но преди всичко се задава заплахата от нови щамове, вече налични в Италия, което рискува увеличаване на кривата на заразяване", добави Картабелота.

Италия заплаши да съди Pfizer заради забавяне доставката на ваксини

Италия заплаши да съди Pfizer заради забавяне доставката на ваксини

Предпазване здравето на италианските граждани не подлежи на преговори

В Корцано властите смятат, че успешно са овладели огнището, като казват, че през първите три дни на февруари само един или двама души на ден са дали положителна проба за коронавируса.

Ала GIMBE отбеляза, че девет области са регистрирали нарастване на новозаразените през седемте дни от 27 януари до вторник, в сравнение с предходната седмица, и препоръча секвениране на генома, когато се открият необичайни скокове в новите случаи.

Министерството на здравеопазването на Италия потвърди първия заразен в страната с британския щам на 20 декември, който беше пациент, наскоро завърнал се от Великобритания.

Коронавирус: Италия удължи блокадата до 5 март

Коронавирус: Италия удължи блокадата до 5 март

Продължава вечерния час и забраната за пътуване между областите