Полицията в Италия задържа 4,3 тона кокаин за 240 млн. евро. Това се смята за най-тежкият удар върху колумбийския наркокартел, съобщава БГНЕС.

По информация на италианските разследващи органи това е най-голямото задържано количество от този наркотик в Европа и е станало благодарение на международното сътрудничество.

Тежък удар върху "наркоманите" между Европа и Колумбия с една от най-големите конфискации на наркотици, извършвани някога на нашия континент, пише в. "Корере де ла Сера".

Иззети са общо 4,3 тона кокаин, както и 2 млн. евро в брой. Задържани са 38 души в Европа (включително от Италия, Словения, Хърватия, България, Нидерландия) и Колумбия.

Италия залови български шофьор с кокаин за 30 млн. евро

Италия залови български шофьор с кокаин за 30 млн. евро

Грозят го 10 години затвор

На всички тях е повдигнато обвинение за международен трафик на наркотици. Сред арестуваните има брокери, търговци на едро и превозвачи на наркотици. В операцията са участвали над 60 финансисти.

Ключов момент в разследването е екстрадирането в САЩ през септември 2021 г. на Отониел, роден като Дарио Антонио Усуга Давид, ръководител на т.нар. "Клан на залива". В Италия със стоката са се занимавали организирани престъпни групи от Венето, Ломбардия, Лацио и Калабрия. Смята се, че те са платили 96 млн. евро за 4300 кг кокаин, който е бил продаден на италианския пазар за поне 240 млн. евро.

Разследването е започнало преди повече от година със сътрудничеството на италианската съдебна система, колумбийската полиция и американската агенция Homeland Security Investigations. Доказателствата са събрани и чрез използването на агенти под прикритие, които са проникнали в организацията, симулирайки, че управляват логистичната част на трафика.

Събирането на доказателства е станало възможно благодарение на не по-малко от 19 последователни контролирани доставки, осъществени между май 2021 г. и май тази година, чрез които са били идентифицирани важни посредници в глобалната система за трафик на дрога, както и голям брой превозвачи, действащи в страната и в чужбина.