Италия стартира изпитания върху хора на потенциална ваксина срещу COVID-19 в понеделник, като се присъедини към глобални усилия за разработване на отговор на вируса, който показва признаци на ръст в Европа, съобщава "Ройтерс".

Римският институт "Лазаро Спаланзани", болница, специализирана в инфекциозни заболявания, ще проведе опити върху 90 доброволци през следващите седмици, с надеждата ваксина да бъде налична до пролетта на следващата година.

Франческо Вая, здравен директор на болницата коментира, че първият пациент ще бъде наблюдаван четири часа, преди да му бъде разрешено да се прибере вкъщи, където ще бъде наблюдаван 12 седмици.

"Ще видим дали той има някакви странични ефекти и дали произвежда неутрализиращи антитела", обясни Вая и добави, че втората фаза на тестване ще се проведе в страни с по-висок процент на инфекция, като Мексико и Бразилия.

Италия няма отново да налага пълна блокада въпреки ръста на COVID-19

Италия няма отново да налага пълна блокада въпреки ръста на COVID-19

Това увери италианският здравен министър

"Ако успеем да сме бързи, ще имаме първите ваксини за пазара следващата пролет", добави Вая.

Потенциалната ваксина, наречена GRAd-COV2, е разработена от ReiThera, компания със седалище в Рим. Регионът Лацио, около италианската столица, коментира в изявление, че ранните опити, включително върху животни, са дали положителни резултати.

Потенциалните ваксини са подложени на изпитания в редица страни, включително Индия, Великобритания, Русия и Китай.

"Умовете и изследванията на нашата страна са в услуга на глобалното предизвикателство да победим COVID", написа министърът на здравеопазването Роберто Сперанса във Facebook, обявявайки началото на процеса.

Италия, една от най-тежко засегнатите страни в Европа с повече от 35 000 смъртни случаи, бе в пика на епидемията между март и април. В момента се наблюдава скок в нови случаи, с над 1000 в събота и неделя.

Русия с амбиция за 2 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 до края на годината

Русия с амбиция за 2 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 до края на годината

В производството ще се включат три компании