Американският държавен секретар Джон Кери предупреди Русия, че търпението на САЩ за конфликта в Сирия и съдбата на сирийския президент Башар Асад се изчерпва, цитиран от „Франс прес”.

Русия трябва да разбере, че нашето търпение не е безгранично, всъщност е много ограничено Асад дали или да не бъде държан под отговорност”, каза той по време на посещение в Норвегия, където участва във форум за разрешаване на конфликти и медиация.

Също се подготвяме да държим под отговорност членове на опозицията, които са замесени в продължаващо насилие, каза американският дипломат след среща с иранския си колега Мохамед Зариф.

Според него примирието „може да не успее” и Русия в частност трябва да упражни повече натиск върху Асад да спазва примирието и да позволява доставки на хуманитарна помощ за нуждаещите се.

По думите му здраво се работи през следващата седмица или две да бъде постигнато споразумение за по-пълно прилагане на примирието в страната и предоставяне на достъп до хуманитарна помощ.

Той говори и за предизвикателствата в борбата срещу екстремистките групировки и тероризма. Според него светът не е влязъл в „сблъсък на цивилизации” между Запада и исляма.

Не, това не е сблъсък на цивилизации, това е борба между самата цивилизация и варварството, между цивилизацията и фундаментално суровата политическа експлоатация, и смесицата от средновековен и модерен фашизъм, всички заедно в един и същи момент”, поясни Кери.