„24 часа

Изчезват денонощните аптеки

Денонощните аптеки започнаха да изчезват и в София. Отдавна ги няма в средните и малките градове и са единични в големите. Причината за това е чисто икономическа. Разходът за поддръжка на персонал - дипломиран фармацевт, за нощна смяна е по-голям от оборота през нощта, а за покриването му от евентуална печалба изобщо не може да се мисли.

„Труд”

Смърт под Мусала затваря легендарната станция

Метеорологичната станция на връх Мусала преустановява работа за неопределено време. Причината е, че след смъртта на шефа на станцията Огнян Филимов има недостиг на добре подготвен за зимните условия квалифициран персонал. Това обясни пред „Труд“ ръководителят на Департамента „Прогнози и информационно обслужване“ към Националния институт по метеорология и хидрология при БАН проф. Христо Георгиев.

 „Стандарт”

Бой над БСП изстреля Цачева в политиката

Това е стих от любимата стихосбирка на Цецка Цачева "Дива къпина" на Маргарита Петкова. В едно от интервютата си като парламентарна шефка тя казва, че имала усещането, че стихотворението е писано за нея. Съпругът й архитект Румен Данговски пък споделя, че "ако трябва с една дума да се опише каква е жена му, когато е ядосана, тази дума е "пожар". Хубаво обаче било, че не била злопаметна и бързо й минавало. За Цачева колегите й казват, че в парламента се владее перфектно. И депутати с по няколко мандата зад гърба си, не успяха да я извадят извън релси.

 „Монитор”       

Освещават храма само срещу акт за дарение

Само срещу акт за дарение владиците ни освещават новите храмове, построени от частни дарители. Ако спомоществователят, независимо дали той е физическо или юридическо лице, не изпълни изискването, черквата няма да бъде осветена, което я прави само сграда без право в нея да се служи духовник. Изискването е въведено с изменение в Устава на Българската православна църква, за да няма спорове и неуредени въпроси, коментира пред „Монитор“ казуса отец Василий Сарян, завеждащ отдел „Имоти” в синода.

„Сега”

Половин милион шофьори карат без "Гражданска отговорност"

Над 500 хиляди са шофьорите нарушители, които карат колите си без задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това сочат данните на Българската асоциация на застрахователните брокери към края на юни. По информация на МВР, актуална към юли, регистрираните автомобили в България са над 4.130 милиона, т.е. 13% не са направили задължителната застраховка.

„Дума”

Пръскат над 170 хил. лв. за реклама на изборите

Фирма на т.нар. братя Мангасарян и фирма, свързана с Юлий Москов, са спечелили обществените поръчки на ЦИК за разяснителната кампания за изборите. Шоумените взимат 69 500 лв. без ДДС чрез "Премиерстудио Плюс" ООД, за да изготвят "познаваеми и добре приемани логотип, слоган, визии и клипове за кампанията, включващи ключовите послания" и аудио и видео материали за информационната кампания.

110 хил. без ДДС получава "Ес Ти Би Комюникейшънс" ЕООД, която е собственик на "7 дни спорт", а управителката Велимира Костова е партньор с приближения до ГЕРБ Юлий Москов. Задачата им е да консултират и комплексно да обслужат публичното представяне на кампанията.

„Капитал дейли”

Близо половината нелегален пазар на цигари в Турция е от марки на "Булгартабак"

"Почти 45% от контрабандните цигари, конфискувани в нашата държава през 2015 г., са с български произход - Prestige, Victory, M&M." Тази констатация е направена в годишния доклад на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (КОМ) за 2015 година, публикуван в понеделник.

В доклада на службата за 2014 г. "делът", който марките на "Булгартабак" заемат на нелегалния пазар, беше 50%. На 1 април тази година "Булгартабак" съобщи, че преустановява износа на цигари за Близкия изток, и затвори и фабриката в София. Последва силен спад във финансовите резултати на холдинга, контролиран от депутата от ДПС Делян Пеевски - приходите се свиха с 64% през второто тримесечие и дружеството излиза на загуба.