Нова спасителна акция под връх К2, съобщава Нова телевизия.

Трима алпинисти под връх К2 в планината Каракорум са в неизвестност вече 30 часа. Един от шерпите пише във "Фейсбук", че повече от 30 часа няма новини от още трима алпинисти, тръгнали да покоряват върха.

Откриха тялото на Атанас Скатов
Обновена

Откриха тялото на Атанас Скатов

Според първоначална информация въжетата са били здрави, Скатов сам се е изпуснал

"Би било цяло чудо, ако те оцелеят. За съжаление условията в момента са доста тежки. Зима е, при това доста студена зима", отбелязва Тенешар Гурагай.

Изчезнали са Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор. Тримата, заедно със сина на Али - Саджит, тръгват към върха от Лагер 3 на 5 февруари. Около обяд съобщават, че четиримата са заедно в района на "Гърлото на бутилката". Саджит се връща в Лагер 3 заради проблем с кислородната бутилка. Днес той успешно е достигнал Лагер 1, където двама шерпи са приготвили храна и са му помогнали.

Алпинистът Атанас Скатов изчезна в подножието на К2
Обновена

Алпинистът Атанас Скатов изчезна в подножието на К2

Екипи са изпратени да го търсят

Пакистанското правителство изпрати хеликоптер, който да търси изчезналите алпинисти, но заради неблагоприятните метеорологични условия се е наложило акцията да бъде прекратена.

Нашият български алпинист Атанас Скатов загина при опит да покори К2. Вчера бе потвърдено, че е открито тялото му. След неуспешна атака на връх К2 в Пакистан Скатов изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. Той и още 20 души се изкачиха до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там трябваше да започне щурмът. 

К2 се счита за най-опасния връх за покоряване. Смъртността е изключително висока - всеки четвърти загива при опит да покори върха.