От днес до 23 януари ще се проведе официалната част на 46-я ежегоден Световен икономически форум в Давос, Швейцария, съобщават световни агенции.

Тема на форума е „Четвъртата индустриална революция”.

Всяка година организаторите питат членовете на форума относно най-големите рискове за планетата. За втори път за десетилетие икономическият риск е извън първите пет заплахи.

През 2016 година като най-големи заплахи са посочени: миграцията; екстремните климатични условия; неуспешен отговор за намаляване на климатичните промени; междудържавни конфликти и големи природни катастрофи. Миналата година най-голям е бил рискът от възникване на конфликт между държави.

На тазгодишното събитие ще присъстват около 2500 гости от над 100 държави, включително звезди от шоубизнеса, влиятелни политици, бизнесмени и други.

Швейцарските власти са предприели изключителни мерки за сигурност. Мобилизирани са общо 4 500 войници и полицаи. Разположени са два зенитно-ракетни комплекса. Около 100 души от участниците ще получат специална охрана. 46-километрови огради са разположени около комплекса, където ще се проведе събитието – 10% повече в сравнение с преди година.

Летището в Цюрих ще приеме около 1000 самолета и хеликоптера допълнително по време на форума.

Американският държавен секретар Джон Кери ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в Швейцария, за да обсъдят Сирия и Украйна. След това Кери ще посети форума, а оттам ще излети за Саудитска Арабия, Лаос, Камбоджа и Китай.