Видеоматериалът с пленения от палестинските екстремисти израелски войник Гилад Шалит е бил излъчен по израелски телевизионен канал днес.

Кадрите бяха разменени за освобождаването на 19 палестински жени затворнички, съобщи БиБиСи.

„Искам да изпратя поздрави на семейството си и да им кажа, че ги обичам и ми липсват и жадувам деня на завръщането си", споделя Шалит във видеото, който държи пред камерата копие на вестник от Газа от 14 септември.

„Надявам се правителството, водено от Бенямин Нетаняху, да не пропусне възможността за постигане на споразумение", заявява още ефрейторът в кадрите.

Припомняме, освобождаването на 19-те палестински жени беше договорено преди дни. Шалит е в плен на движението Хамас от 2006 година насам. Всички опити досега той да бъде освободен се провалиха.

„Това е положителна стъпка, но трябва да се има предвид, че все още има сериозни противоречия в преговорния процес," заяви египетски източник.

Размяна на затворници за освобождаването на израелския военнослужещ Гилад Шалит вероятно ще се състои след януари, но преди палестинските избори през месец юни 2010 година.

Днешната размяна се смята за стъпка в правилната насока в преговорите за освобождаването му, но това не означава, че размяната е сигурна, коментират световните медии.
Според последните прогнози „Хамас" ще се опитат да използват размяната на Шалит, за да спечелят гласове в предстоящите избори в Палестинската автономия и преговорите с Израел за Шалит ще напредват едновременно с преговорите за помирение между „Хамас" и „Фатах" в Египет.