Изненадващ спад на безработицата в САЩ през май, показват данните на Департамента по труда, цитирани от местни медии.

Процентът на безработните американци се понижи до 13,3 на сто от 14,7% през април. През май са открити 2,5 милиона работни места, след като щатите започнаха да разхлабват ограничителните мерки в борбата с коронавируса.

Статистиката показва по-бързо възстановяване на икономиката на САЩ в сравнение с прогнозите на икономистите. Безработицата в страната все още е изключително висока спрямо историческите стандарти, но ситуацията е по-добра от очакванията на специалистите.  Икономистите прогнозираха повече от 8 милиона работни места да са затворени през май и безработица от 20%.

През април бяха изгубени близо 20,7 милиона работни места.

През февруари безработицата в САЩ беше 3,5%.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в "Туитър", че ще даде пресконференция. 

Американският президент се самопохвали за резултата.

Наистина голям доклад за пазара на труда. Страхотна работа на президента Тръмп (шегувам се, но е истина), написа той в социалната мрежа минути след оповестяването на данните.

Милиардерите в САЩ спечелили $565 млрд. по време на пандемията

Милиардерите в САЩ спечелили $565 млрд. по време на пандемията

Дори Бил Гейтс е увеличил състоянието си с 11,8 милиарда долара

Вчера Департаментът по труда съобщи, че 1,877 милиона американци са подали документи за обезщетение за безработица в седмицата до 30 май. Общо от началото на пандемията от коронавирус в САЩ безработните се увеличиха до 42 милиона.

Официалната безработицата в САЩ стигна 14,7%, най-много след Голямата депресия
Обновена

Официалната безработицата в САЩ стигна 14,7%, най-много след Голямата депресия

Тръмп: Всички тези загубени работни места ще се върнат много скоро

По-рано тази седмица компанията за човешки ресурси ADP обяви, че частните компании в САЩ са затворили още 2,76 милиона работни места през май след близо 20 милиона работни позиции през април заради пандемията от коронавирус.