Японец, който за първи път се зарази с новия коронавирус вътре в страната, без да посети Китай, беше изписан от болницата, предаде "Спутник", позовавайки се на информационната агенция Киодо.

Възрастният мъж над 60 години е работил като шофьор на автобус в град Нара с група китайски туристи. Той стана първият, който се зарази с коронавирус, без да напуска Япония. Предполага се, че един от пътуващите туристи е заразен, но няма симптоми на болестта, затова му е разрешено да премине границата. По-късно беше потвърдено, че водачът от същия автобус има коронавирус.

Докладът идва след като в китайския град Ухан умира японски гражданин, за когото се подозира, че е бил заразен с новия коронавирус.

По-рано през февруари медиите съобщиха, че круизният кораб "Вестердам", който се е насочвал към Япония от Хонконг, отмени плановото пристанище, след като премиерът Шинцо Абе обяви планове да откаже влизане на чуждестранни граждани на борда на кораба поради заподозрян случай на коронавирус там.

Новият щам на коронавирус - 2019-nCoV - бе открит за първи път в централния китайски град Ухан през декември и оттогава се разпространи в повече от 20 страни. В момента има над 34 000 души, заразени по целия свят, а броя на смъртните случаи е нараснал през 720