Израел не е демокрация, а "апартейд режим", който налага еврейско господство над всички земи, които контролира. Това се посочва в позиция на водеща израелска правозащитна организация, която вероятно ще провокира сериозен дебат.

"Има един основен принцип в израелските политики: прокарване и затвърждаване господството на една група - евреите - над друга - палестинците", отбелязва организацията B'Tselem, която регистрира нарушенията на човешките права, пише "Гардиън".

Охад Земет, говорителят на израелското посолство във Великобритания, заклейми доклада като "пропаганден инструмент". Той добави, че Израел отхвърля лъжите в доклада, тъй като не се базират на реалността, а на изкривен идеологически мироглед.

B'Tselem обяви, че отхвърля доминиращото предположение, че Израел управлява две отделни системи - демокрация в суверенната си територия, докато в същото време от половин век налага военен контрол над окупираните палестински територии.

Израел не е демокрация, към която е прикрепена временна окупация. Това е един режим между река Йордан и Средиземно море. И ние трябва да погледнем цялата картина и да видим за какво става въпрос - апартейд, акцентират от организацията.

Тези райони включват Западния бряг и Източен Йерусалим, които Израел превзе от йорданските сили по време на войната през 1967 г., и Ивицата Газа, превзет от Египет по време на същия конфликт. Израелската армия остана в Газа до 2005 г.

Тази промяна във възприемането на твърденията за апартейд е част от движение, ръководено от активисти след заплахите на Израел за анексия на територии, което според тях доказва, че окупацията е постоянна. Към това доказателство се прибавя и наскоро приетите закони, които гарантират допълнителни политически права на евреите над арабите.

Израелската правозащитна група Yesh Din публикува правно мнение миналото лято, в което се твърди, че на Западния бряг Израел налага апартейд (сегрегация).

Докладът на B'Tselem обаче отива още по-далеч. В него се казва, че Израел е създал система на всички територии, на които еврейските граждани имат пълни права. В същото време посочва, че палестинците са разделени в четири групи с различни нива на права, като зависи къде живеят, но винаги са по-ниско от евреите.

На най-ниското ниво са 2 милион палестинци в Ивицата Газа. Територията се управлява от палестинската групировка Хамас, но с блокадата си Израел упражнява "ефективен контрол".

Над тях са около 2,7 милиона палестинци, които живеят на Западния бряг и в десетки несвързани анклави, които са под военен контрол и без политически права.

Палестинското правителство все още е подчинено на Израел и може да упражнява ограничена власт със съгласието на еврейската държава.

Следващите в йерархията са около 350 000 палестинци, които живеят в Източен Йерусалим. Израел е предложил гражданство на тези граждани, макар че на много от тях е отказано.

На най-високо ниво са палестинските граждани в Израел, така наречените арабски израелци, които имат гражданство и представляват 1/5 от израелците. Но според B'Tselem те стоят по-ниско от еврейските граждани, като конкретно са дискриминирани поземлено, имиграционно и по политически права. Евреите имат цялостно превъзходство.

През 2017 г. комисия към ООН стана първият орган към световната организация, който обвини Израел в апартейд, престъпление според международното право. Тогава говорител на израелското външно министерство го сравни с нацистка пропаганда.

Миналата година премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че възнамерява да анексират части от Западния бряг. 47 експерти от ООН предупредиха, че това ще затвърди вече несправедливата действителност: два народа, които живеят в едно и също пространство, управлявани от същата държава, но с голямо неравенство.

"Това е визия на апартейд през XXI век", предупредиха експертите.