Израел призова ЕС да спре финансирането на повече от дузина европейски и палестински неправителствени организации, които според Тел Авив насърчават бойкота срещу Израел, информира АП.

Еврейската държава твърди, че финансовата помощ е в нарушение на политиката на ЕС.

Израелското министерство по стратегически въпроси публикува доклад, в който има списък с групи, които получават пари от ЕС и призовават за бойкот на Израел. Отбелязва се, че някои от групите имат връзки с екстремистки групировки, докато в същото време получават финансиране от ЕС.

Докладът е пореден опит на Израел да се бори срещу световно движение, което призовава за бойкот, прекратяване на инвестициите и налагане на санкции заради отношението на еврейската страна към палестинците. Движението, известно като BDS, зове бизнеса, артисти и университети да прекратят отношенията си с Израел. В него участват хиляди доброволци.

Поддръжници на движението казват, че тактиките са начин за ненасилие с цел насърчаване на палестинската кауза.

"Държавата Израел очаква ЕС да действа с пълна прозрачност и да разкрие обхвата на финансовата си помощ за организации, които имат връзки с терор и насърчават бойкот на Израел", се подчертава в доклада и се призовава Брюксел да приложи политиката си на отхвърляне на бойкота срещу Израел и незабавно прекратяване финансирането на организациите, които насърчават антиизраелски бойкот.

От ЕС обявиха, че блокът е уверен, че финансирането не отива за тероризъм или за бойкот.

Израел съобщава, че неправителствените организации са получили 5 милиона евро през 2016 г.