Израелският парламент (Кнесет) отхвърли законопроект в полунощ, който трябваше да отложи срока за приемане на бюджета. Така Израел почти със сигурност отива към четвърти парламентарни избори за последните две години, информира "Таймс ъв Израел".

Без прибив след преговорите, Израел заплашен от поредни избори

Без прибив след преговорите, Израел заплашен от поредни избори

До вторник вечерта трябва да се стигне до договорка или парламентът се разпуска

Крайният срок за приемане на бюджета изтича във вторник полунощ.

Малко е вероятно премиерът Бенямин Нетаняху и военният министър Бени Ганц, лидер на партия "Синьо и бяло", да постигнат договореност днес. Кнесетът автоматично ще бъде разпуснат тази нощ и израелците вероятно ще гласуват на парламентарни избори на 23 март 2021 г.

Депутатите отхвърлиха законопроект вчера вечерта, който трябваше да даде време на партиите в коалицията да разрешат различията. 49 срещу 47 депутати гласуваха против предложението. Няколко депутати от "Синьо и бяло" гласуваха против законопроекта. Един депутат от партията на Нетаняху "Ликуд" също гласува против проектопредложението.

Повечето израелци не вярват на Нетаняху и Ганц

Повечето израелци не вярват на Нетаняху и Ганц

62% от израелците имат много малко доверие на Бенямин Нетаняху

По време на дебата Нетаняху отново се опита да хвърли вината върху Ганц.

Опозиционният лидер Яир Лапид нападна премиера, че не го е грижа за мутиралия коронавирус, а само за ротацията на управлението.

Ако законопроектът бе прокаран, крайният срок за приемане на бюджета щеше да бъде изместен от 23 на 31 декември. Крайният срок за одобрение на бюджет, който покрива 2021 г., щеше да бъде до 5 януари.

В понеделник вечерта "Ликуд" и "Синьо и бяло" обявиха, че преговорите са се провалили и взаимно се обвиниха за липсата на успех.

Трусове в израелската коалиция, Ганц гласува за разпускане на парламента

Трусове в израелската коалиция, Ганц гласува за разпускане на парламента

Не са изключени нови избори в страната